Utopi?

Alltmer känns det som om vårt land för ögonblicket är så hårt polariserat att den enda möjligheten man har är att viska till ens redan övertygade vänner om man tänker uttrycka en politisk åsikt. Alltså då om åsikten man har innefattar en principfast vägran att till exempel acceptera hur vi idag visst bör säga ”invandrarkritisk” istället för det så mycket sannare ”främlingsfientlig”.

Jag tycker att det här är fruktansvärt obehagligt. (*)

[…]

[…]

[Curtis Mayfield] var en av de där så oerhört få rösterna som inget hellre ville eller försökte än att förena världen mot alla former av fördomar, ondska och orättvisor. (*)

Men det finaste var hur han lyckades vara en så varsamt timid kompositör och textförfattare som snarare manade till besinning och empati  (*)  istället för att agitera och dessutom, fascinerande nog, verkar ha varit en människa i komplett avsaknad av skelett i garderoben.

[…]

Framför allt är det den så kompletta övertygelsen i Curtis sånger om hur antirasism, kärlek och mångkulturalism är den enda vägen framåt (*) som får mig att baka en tårta med sjuttio ljus på till hans minne idag.

(Andres Lokko, Krönikan, SvD)

Skatan hänger med i hyllningarna av Andres Lokkos hyllning till Curtis Mayfield  som idag skulle ha fyllt 70 år och som kämpade för så mycket med medel som saknas i dagens politiska samtal … där det inte är så mycket lyssnande och samtalande  och försök till  förening och ”gränslös” kamp  över blockgränserna … som aggressivitet och hätskhet … och pajkastning och låsta positioner.

Det finns inte en enda väg …

Det är just därför Skatan numera skyr partipolitiken så gott hon kan.

Käbblet, de låsta positionerna, demoniseringarna  … polariseringen.

Och ändå …  ett politiskt system som verkar vara den bästa modellen för en demokrati trots allt.

… ”for tomorrow … for tomorrow …  can be an even brighter day”

Fred  Kärlek Förståelse

DEN GODA VILJAN

i politiken!

En

UTOPI ?

*  Skatans understrykningar*

8 reaktioner till “Utopi?

 1. Hej, Eva!
  Ja du, den goda viljan verkar de flesta sakna numer och det verkar som politiker på alla nivåer bara är ute efter makt…så en utopi verkar det tyvärr vara..överallt i vår värld. Inget nytt under solen alltså 😦
  Krya på dig vännen! Kram, Agneta

  1. Inget nytt under solen alltså 🙂 … fast man får inte ge upp … Det gäller att hitta guldkornen 🙂 Kram!

 2. Jag kan hålla med om att det är en obehaglig atmosfär och situation som landet befinner sig i, och värre kommer det att bli innan vi når ”the turning point”. Du beskriver ett tillstånd, men man får absolut inte glömma bort att ett tillstånd eller händelse ALLTID föregås av en orsak. Orsaken till det infekterade tillstånd vi har i Sverige i dag är, för att utrycka det kort, att den beslutande makten har gjort gemensam sak med organisationer, press, radio och tv. Kort sagt har de med alla till buds stående medel försökt pressa ner sina lögner och halvsanningar i medborgarna. Alternativ media har tvingats att anlita utländska servrar för att överhuvudtaget kunna rapportera om nyheter som makten och dess allierade väljer att mörklägga, i syfte att kunna fullfölja sin agenda. Nu har medborgarna tröttnat på maktens odemokratiska metoder och börjat protestera. Svaret från regering och dess medlöpare blir då helt logiskt att man helt enkelt struntar i att upplysa folk om nackdelarna med den politik de för. Man synliggör endast sådant som gagnar den egna politiken, med undantag för någon detalj då och då för att de ska verka trovärdiga. ”trovärdighetstrixet” är att de då och då släpper en artikel i exempelvis Aftonbladet som är kritisk till nån betydelselös reform som regeringen vill genomföra.

  Det här kommer naturligtvis inte att sluta väl, men man kan inte anklaga oppositionen för att den har en annan åsikt och vill veta varför det myglas och mörkläggs. Den lilla opposition som i dag finns i riksdan försökte de tysta genom att liera sig med ett parti som de egentligen inte alls gillar, och när makten inte accepterar en opposition är vi inne på en mycket farlig väg. Det här har inte Svenska folket till fullo förstått, även om fler och fler börjar inse vartåt det lutar. Om de hade kört med öppna kort från början hade vi i dag haft en sund samhällsdebatt, men de gjorde misstaget att underskatta Svenska folket. Det går inte i datorernas tidevarv att föra folket bakom ljuset på samma sätt som under Palmes tid, folk börjar bli upplysta och de gamla indoktrineringsmetoderna har blivit slöa knivar.

  Det måste bli sämre innan det kan bli bättre, och huruvida Sverige som nation kommer att råka riktigt illa ut är avhängigt valresultatet 2014. Du har troligen inte tillgång till samma information som jag, alternativt är inte intresserad, men jag skulle mer än gärna förse dig med positiva nyheter med utgångspunkt från ditt inlägg om jag hade några, men det vi har att vänta är tyvärr mer och mer våld på gator och torg, och även verbalt och skriftligt sådant via media. Om den stora urladdningen kommer (för den kommer) före eller efter valet kan man bara spekulera om, det är en fråga om tid, men när den kommer betyder det att vi börjat återtåget mot det Sverige vi alla innerst inne vill ha, dvs ett fritt och demokratisk land där alla, oavsett hudfärg eller etniskt ursprung kan integreras i det samhälle där de vill verka och leva sina liv. Nu lyser bränder upp natthimlen i Svenska städer och hatet byggs upp hela tiden, och den natt en moske brinner finns ingen återvändo.

 3. Jag ser inte tillvaron så svart som du … så konspiratorisk … Det finns ingen agenda att ”mörklägga” i den här regeringen lika lite som under sossarnas långa maktinnehav. Och vad beror läget på då, var klämmer skon : Jo, att ALL makt korrumperar.. Därför var det bra med maktskiftet 2006 … det rörde om i grytorna lite grand. Oppositionen är det inget fel på … och regeringsmakten … Alliansen regerar i minoritet och får inte igenom ”sina” idéer fullt ut (förstås … vi har ju en opposition) . Att det sedan blir ”segt som kola” ska vi tacka gudarna för … en ”stark man” som pekar med hela handen … nej, inte hela handen, hela armen … är väl inte vad någon önskar …

  Även om politikerna i Sverige är fartblinda har ingen ”dolda motiv” … man TROR på sitt partis lösningar och värderingar (vill jag i alla fall tro fortfarande) men är så ”njugga” och kanske maktfullkomliga att man inte kan se när det gått för långt … man vill till varje pris stanna kvar/alternativt komma till och få regera. Politiken är ju så komplex … och i stället för lite lyhördhet tar man till pajkastning och polarisering till och med när konstruktiva förslag har lagts för att få en lösning på hur man på bästa sätt ska kunna leva tillsammans, ”dvs ett fritt och demokratisk land där alla, oavsett hudfärg eller etniskt ursprung kan integreras i det samhälle där de vill verka och leva sina liv ”

  Men … som sagt … jag är ingen politiker och kan inte politikernas spel … och det är väl just därför (spelet bakom kulisserna) jag inte gillar blockpolitiken, partipolitiken (jag tittar på Borgen på TV 🙂 ) … men ser egentligen inget alternativ. Vi TYCKER ju olika och genom det samlas ju vi som ”tycker lika” i ett s k parti … så är det ju.

  Kram!

 4. Konspiratorisk är ett ord som används av det sovande folket och är en produkt av att de inte, av olika skäl, har tillgång till fakta, eller har förmåga att se samband. Det är inte 80-tal nu, och nog måste du väl se och förstå hur synkroniserad regering, press, radio och tv är? Dessa ska syna makten men eftersom de har samma agenda så synar de i stället hotet mot makten. Är det så svårt att förstå? Och nog sväljer du betet, utan att reflektera, när t ex press och tv kallar folk för ”motdemonstranter”. Dessa ”motdemonstranter” är medlemmar av AFA (antifacistisk aktion) och utsända av EXPO för att skrämma folk som inte har ”rätt” åsikt. Har du nånsin hört press eller tv sagt ett ont ord om dessa våldsverkare? Och nog har du väl hört att EXPO har statliga bidrag för att bedriva jakt på oliktänkande? Bloggar med fel åsikt stängs ner av Word press, Sverige undersöker om man kan få USA att stänga servrar så att alternativ media inte kan nå ut med sitt budskap, men USA svarar att här råder freedom of speach. Det handlar INTE om att vi tycker olika, för jag tycker lika som du. Det handlar om att se och förstå sambanden, och om du tror att omvärlden inte ser vad som håller på att hända i Sverige så är du mer än lovligt naiv. Varför tror du att USA:s president Obama skickar ett sändebud till Sverige för att vi behandlar judarna illa? Och du tror väl inte att Hilary Clintons besök nyligen handlade om det vi fick höra i tv, dvs EU och Sveriges roll inom organisationen?

  Jag skulle kunna räkna upp hundratals konsekvenser varje dag av regeringens politik, konsekvenser som döljs av media därför att de har ett gemensamt mål med regeringen. Oppositionen består inte av Socialdemokraterna, den består av Sverigedemokraterna. Visste du förresten att Löfven i egenskap av metallordförande hade som högsta prioritet att jaga oliktänkande och utesluta dem ur facket för att de inte inrättade sig i ledet och anammade rådande konsensus, dvs inte hade samma politiska åsikt? Dessutom har han ett intimt samarbete med de våldsbejakande terroristerna i AFA. Kan du inte se mönstren? Innan vi har rivit upp det intima samarbetet mellan olika organisationer, samt den köpta median kan vi inte få någon demokrati, då får vi fortsätta leva i den allt hårdare demokraturen som Sverige är. Så länge folk tror på det som rapporteras i regeringens propagandatrumpet SVT – t ex att två politiska block står mot varandra – så kan de hålla sitt spel för galleriet och låtsas att de har olika åsikter, medan det är full fräs på väg mot det gemensamma målet.

  Det finns ingen konspirationsteori bakom det här. Det här är fakta och bara en liten del av hur makten utnyttjar organisationer och public service för att inte väcka det sovande folket, som Reinfeldt så bra uttryckte det, men då i ett annat sammanhang. Jag ser inte tillvaron i svart, jag väljer att inte blunda och ser tillvaron sådan den är, det är en avsevärd skillnad, eller hur?

 5. Vi har inte samma uppfattning … så enkelt är det … om politik, media, regering, opposition … Vi har inte heller samma världsbild … som alltså blir slutsatsen av det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.