Flinck reste sig igen … och

Skatan och Mannen höll också på att resa sig och  lämna föreställningen flera gånger … av ren utmattning.

Av två anledningar … Thorsten Flinck och att …

Skatan och Mannen hade varit på IKEA Västeråsunder dagen med unga familjen Anderson   … och det vet ju alla hur det är med småbarn … eller hur? … och landat hemma några timmar innan det var dags igen …

För inte kunde de missa Thorsten Flinck med sin Revolutionsorkester som Skatan längtat efter ända se´n hon köpte biljetterna för drygt en månad sedan.

Hotande haveri lyfter i halvtid

var rubriken på Kattis Strebergs recension i SN 

/…/ Det är svårt att veta om Thorsten Flinck drabbats av extra stark gå-upp-på-scen-ångest eller om den utdragna entrén är en noga uträknad effekt för att höja publikens förväntningar.

Med Flinck vet man helt enkelt inte sånt. /…/

Men så klockan 19.24, nästan en halvtimme efter utsatt tid, dyker han upp och bugar sig både för oss i salongen och de uthålliga musikerna. Men sen ska glasögonen putsas ordentligt, pallen justeras och både notställ och mikrofon höjas innan Flinck äntligen kan börja sjunga Dan Anderssons mäktiga ”En spelmans jordefärd”. Och sedan är det visst något fel på medhörningen också så det blir en liten paus till.

Och då … när en del ur publiken klagar på att de inte höööör … Revolutionsorkestern tog över för mycket … ja då … då börjar ett svammel utan dess like … och inte hör Skatan eller Mannen ett jota om vad han svamlar om …

Det var va … ?  va… ? va… ? för hela slanten.

En konsert med Thorsten Flinck är som en vinglig dans på slak lina. Man har absolut ingen aning om var mellansnacken ska ta vägen eller hur kvällen ska sluta. När Thorsten Flinck är bra, då är han riktigt bra. Men när han har en dålig dag, så är det verkligen riktigt dåligt.
Länge ser det ut som om söndagens konsert i Nyköping ska hamna i den senare kategorin. Flinck snurrar iväg i långa och svamliga mellansnack som kan hoppa från Moderaternas samhällssyn till Ingmar Bergmans ondsinthet på bara någon sekund. Det är inte bara osammanhängande, det är närapå tragiskt att höra.

… om man nu hörde vad han svamlade om vill säga 😦 …

Men det jag hörde var intressant också … även om jag fortfarande inte fattar vad för betydelse det hade att Kent Anderson där uppe i himlen … (Thorsten Flinck gjorde förresten korstecknet för alla redan avlidna som han talade om, Ingemar Bergman, Kent Andersson, Björn Afzelius etc etc) …  var bög … och ihop med någon balettkoreograf ??? … men när han talade om sina flickor (Felice och Happy (e g Betty efter Betty Boop som ju har klotrunda ögon 🙂 ) och som förresten har en roll i Portkod 1321 på SvT Play portkod-1321-en-dramaserie-om-att-vaga-sta-upp-for-sig-sjalv-1) och vad han hade att säga till dom när de valde att gå i hans fotspår som skådespelare … då var han så fin och klok och självutlämnande så det förlät mycket av det andra svamlet.

Ungefär som ovan var det alltså … svamlet … hit och dit … fram och tillbaka. Precis i Skatan-stil måste erkännas. 🙂  …

Stundtals Flinck-genialiskt.

Efter femtio minuters konsert har Flinck bara sjungit två låtar och ett tag funderar jag på om han ska klara av att genomföra konserten.
Inte ens musikerna är bra, utan spelar så osynkat att man undrar vad som hänt. Besvikelsen pyr i mig, trots att jag i grunden är ett stort fan av Flinck …

Men så blir det en halvtimmes paus och efter den … ja, då reser sig Thorsten Flinck  än en gång och blir den  man hoppats få en glimt av hela kvällen.

Efter en halvtimmas vila kommer Thorsten Flinck in och sjunger just ”Jag reser mig igen” med mycket glöd och gör sedan i snabb takt fantastisk starka versioner av Contacts gamla progghit ”Fyrvaktarns dotter”, Nick Caves ”Where the wild roses grow” och Ted Ströms ”En dans på knivens egg”.

12 reaktioner till “Flinck reste sig igen … och

 1. Jag måste säga att det låter som en ganska omtumlande upplevelse. Undrar om jag hade haft tålamod att sitta kvar?? Är han verkligen så bra att han kan tillåta sig såna divalater? Nej jag hade nog gått.
  Kram, Ingrid

  1. I vissa ögonblick är han faktiskt genialisk och en otroligt ”naken” , avklädd människa …men … jag håller med dig. Det finns gränser … men eftersom vi hela tiden väntade på det där ögonblicket blev vi kvar … och fick en glimt av det åtminstone.

   Kram!

  1. Han är faktiskt genialisk … understundom (med ett gammaldags ord) och var värd att vänta ut … Då ska jag också försöka bli FB-vän med honom. För nog är han en spännande människa.

   Kram!

 2. Jag är inte förvånad det minsta.

  Det är nog en av Sveriges största scenpersonlighet(er) som är något utöver det vanliga.
  Hur många ”bor” i honom?

  Måste säga att jag är smått fascinerad av Flinc, han är oerhört begåvad.
  Kanske ett geni?

  Suveränt bra är en underdift. Han är enastående!

  /Marie

  1. Han ääär enastående … på ALLA sätt och vis. Även på de ”sätten” som ”inte är så bra” . Extrem är väl ett milt ord … men synnerligen LEVANDE.

   Kram!

 3. Vill man betala för att se/lyssna på T Flink, då vet man ju vad man ger sig inpå.

  MEN, han är konstnär ut i fingerspetsarna! Och personligen gillar jag hans divalater.

  Vill bara påminna om ETaube, kommer du ihåg hur han var?! mw

  1. Jag kommer ihåg hur E Taube var … och visste väl vad som kunde hända också när jag köpte biljetterna till Thorsten Flinck och hans föreställning … Men som sagt, har har sina toppar … och sina dalar.

   Kram!

 4. Nja som du vet gillar jag inte komplicerade människor och jag har fått intrycket att han är bra nog så egoistisk gubbe. Jag skulle nog gått fast egentligen hade jag nog inte gått dit ens.

  1. Ja, nog är Thorsten Flinck komplicerad alltid .. men jag dras lite till sådana människor … har alltid gjort det. Människor som är så utelämnande och som brottas med sig själva inför hela världen.

   Och så kan ha ju faktiskt både spela teater och sjunga … när han vill.

   Kram!

   PS Men jag skulle inte vilja vara gift med honom … för allt i världen … eller ha honom som min pappa.

 5. En kväll i min smak! Till största delen i alla fall. Han har något speciellt, snudd på att vara ett geni. Men ibland blir det ett öppet platt fall och han tillåter det att ske inför alla. Mycket speciell på många vis…

  Kram

  1. Till största delen … och helt och hållet efter pausen 🙂

   Visst är han mycket speciell denne man … så helt och hållet ”utlevande”.

   Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.