N som i Nej

images-3

Säg inte Nej, säg kanske, kanske, kanske …

Skatans svärfar sa alltid omedelbart Nej på alla frågor, önskemål etc … för att sedan … i och för sig …  kunna ändra sig.

Och säga Ja.

Det rörde sig antagligen om att få betänketid innan han bestämde sig. Men varför inte säga kanske, jag ska tänka på saken eller vi får se .

Mannen sa då … när vi var unga alltså … att så där ska jag ALDRIG bli …

🙂

Men, men, men … sådan far sådan son. Då och då har Mannin allt fallit dit och sagt Nej innan han hunnit blinka eller tänka över saken.

Jo, ganska ofta faktiskt.

Och då är det Skatan som påminner.

Skatan gillar inte Nej-sägare  (Hon gillar förstås Mannen men han är ingen ”riktig” nej-sägare … 🙂 … och hon gillar inte när han säger Nej utan att tänka till … )

Och så finns det somliga … många … som propagerar för att man ska lära sig säga Nej oftare. Det skrivs böcker och hålls kurser och allt möjligt …

Och i många fall har förstås  Nej-förespråkarna rätt. Det finns många som nästan inte kan säga NEJ … (undertecknad hör till dessa) … och säger ja till saker som de egentligen inte vill göra, hinner eller har lust med.

Natuuurligtvis ska man säga nej då. Lära sig … om inte annat … att säga Nej då.

Och i barnuppfostran har Nejet sin alldeles speciella plats. För att lära barn att det finns gränser …

9789100118891_200

Men att säga Nej … och på frågan Varför svara …

– Bara för att jag säger det.

Det säger Skatan ett rungande NEJ till.

8 reaktioner till “N som i Nej

 1. Jag är väl inte direkt en rakt igenom nejsägare men en del gånger säger jag nej och kommer sedan, efter ett tag på mig själv undra varför jag sa nej, det hade ju kunnat gå eller det hade jag kunnat göra.
  Jag borde säga lite mera ja. Iaf till vissa saker. Men som småbarnsförälder är det där nejet ibland lite för nära till hands. Men det är nödvändigt och finns alltid en bra anledning till dom. Jag säger ja till allt förutom det som är farligt eller i mina ögon onödigt haha 😉
  Kram

  1. Som förälder SKA man säga nej … (när det finns anledning och det finns det ofta). Det hör till rollen som förälder … men när barnen blir äldre ska man kunna motivera sitt nej tycker jag. Inte bara säga ”för att jag säger det” utan förklara varför. Sen SKA man också säga nej när man inte VILL något. Där säger jag nog JA lite för ofta …
   Ja, ja … det är inte så lätt alla gånger.

   Kram!

 2. Man får i alla fall inte säga nej på grund av att man kör på i gamla hjulspår, är en bromskloss eller emot eller rädd för förändringar. Men ett genomtänkt nej kan är bättre än ett förhastat ja.

  Kram

  1. Ett genomtänkt nej är ett helt OK nej … ett nödvändigt nej (för det mesta) … men att ALLTID (eller så gott som alltid) säga nej utan att tänka sig för och sedan kanske ändra sig … det är ett nej som man ska lära sig undvika. Tycker jag. Trala la la

   Kram!

 3. Jag gillar när folk säger nej direkt. Hellre än att dom säger kanske eller ja fast dom egentligen menar nej. Sen väntar jag på att få hjälp t.ex. och så händer det inte.

  1. Tydliga och klara nej gillar jag också. Så man vet vad som gäller. Men de där slentrianmässiga ”nejen” gillar jag inte … men det har jag ju redan sagt.

   Kram!

 4. En kurs att säga nej skulle då jag behöva gå för jag har alldeles för lätt att säga ja och sedan undrar varför jag sa ja till saker som jag inte egentligen vill.

  1. Där har du mig i ett nötskal också … Jag säger Ja för att jag är ”snäll” fast det är egentligen ganska förfelat. Men jag har blivit bättre på att säga nej när jag inte har lust med något längre. Och det är ju bra. Vi får ”öva” på det du och jag … ha ha ha …

   Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.