Och Sveriges nästa ärkebiskop blev …. blev … blev

… en KVINNA

Antje Jackelén

och det blev ett historiskt val: Antje Jackelén blev den första KVINNLIGA ärkebiskopen.

Antje Jackelén

Den 14 juni 2014 ersätter hon ärkebiskop Anders Wejryd.

… och hela det sekulariserade Sverige jublar.

Skatan gratulerar.

Naturligtvis.

Hennes val att gå ur Svenska kyrkan känns tryggare och säkrare än på länge. För hon har verkligen tvivlat, tvekat. Inte tu tal om det. Skatan tror ju  på ”något”, ”någon”, en högre makt men kunde inte riktigt känna sig som kristen och när hon så märkte att kyrkan blivit mer och mer politiserad … det märktes tydligt i senaste kyrkovalet: ”Jesus var sosse”  …  tvekade hon inte längre.

Och igår ”facebookade ” Skatan om sin ståndpunkt.

En bloggvän sen flera år tillbaka,  Mymlan (Sofia Mirjamsdotter på FB), hade delat en länk om valet av ärkebiskop och Skatan (VaVa) gick in i diskussionen i kommentarsfältet:

Om inte ”toppen” tror på Jesus som Kristus … vem i hela världen kan man lita på …

Kommentarsslingan med Jenny Nordén gick som följer förutom ovan:

… men jag har gått ur Svenska Kyrkan av den anledningen Maria Ludvigsson framför i en inte alls speciellt ”raljant” ton. Hon skriver helt enkelt som det är … nämligen: Ett trossamfund som vänder trossatserna ryggen tappar snart sig själv. Utan en stark självkänsla och tydlig kärna måste den förhålla sig till omvärldens dagspolitiska villkor. Då är relativism, att allt kan besvaras med ett ”det beror på”, den naturliga följden.

När biskoparna inte vet svar på frågan om vem Jesus var står SSU beredvilligt och väntar på kyrktrappan med svaret: ”Jesus var sosse”. Och kyrkan blir ett politiskt ungdomsförbund svar skyldig. (Skatan)

Eller så ville hon inte bygga på fler motsättningar från de som använder kyrkan som ett sätt att sprida hat mot muslimer. (Jenny)

Så kan det vara Jenny … men en ganska skral förklaring. Antingen tror man på Jesus som Guds son eller inte. Muslimerna tror på  Muhammed som en profet (och också att Jesus var profet och inget annat). Hon kan ha en religionsdialog utan att förneka vad det är att vara kristen. (Skatan)

Tycker nog att du drar långtgående växlar på hennes brist på svar. (Jenny)

OK … jag har bara hört det berättas att hon ”relativiserade” Jesus ”status” men hörde inte hennes ordagranna svar. Jag är hur som helst inte med i Svenska kyrkan längre p g a dess uppbyggnad i Sverige med politiska partier i kyrkovalet t ex. Jag har en tro men den behöver ingen kyrka … (Skatan)

Där gör du såklart som du vill med. Tror tyvärr att det råder stor okunskap kring vad kyrkan faktiskt erbjuder samhället dagligdags både i Sverige och utomlands. (Jenny)

Nej jag vet vad kyrkan har gjort … gott och ont … genom tiderna. Att de har ett omfattande socialt arbete, jourhavande präster etc etc, värnar om vårt kulturarv i form av kyrkorum = kyrkor vet jag förstås. Jag kan bidra med att skänka pengar (vilket jag gör) till andra ”föreningar” som också gör storverk och hjälper människor både utomlands och härhemma, såsom Läkare utan gränser, SOS Barnbyar, Röda Korset, och katastrofhjälp … Ett exempel när kyrkan idag gör ”ont” är kalhyggena de lämnar efter sig i Jämtland t ex … jag har sett det med egna ögon … när man kan avverka skog på ett mera för naturen skonsamt sätt. Nåväl … Var och en blir salig på sin fason … (Skatan) *

Om det känns bra för dig kan jag bara hoppas att du är nöjd med beslutet. (Jenny)

* här vill Skatan tillägga att hon också kan skänka pengar till Svenska kyrkan som hon vet gör mycket gott för socialt utsatta och utomlands och för ungdomar etc men det har inte med TRON att göra, tycker Skatan

Debatten om vad som händer i Svenska kyrkan lär inte tystna .  Kritiker, engagerade kritiker som Göran Skytte och ledarskribenten i SvD, Maria Ludvigsson m fl lär inte få stå oemotsagda.

Inte heller Lundaprofessorn Eva Hambergs uttalanden som säger:

 ”Svenska kyrkan har ingen framtid”

Svenska kyrkan har ingen framtid. Allt fler sant kristna kommer att lämna kyrkan för att deras samveten kräver det, tror Lundaprofessorn Eva Hamberg som startade striden kring ärkebiskopsvalet.
VÄSTERÅS
Enligt Eva Hamberg har Svenska kyrkan lämnat sitt kristna fundament.
– Jesu roll som kyrkan herre. Andra trosartikeln. Tror man inte på den så är det ingen kristen kyrka. Kristendomen säger att Jesus är Gud själv, det är det centrala. Om man tonar ner det och är luddig om det, då förlorar kyrkan sitt berättigande. Då är det inte längre en kristen kyrka. (Sydsvenskan)

Det finns troligtvis många många fler tillskyndare med liberala åsikter eftersom vi  lever i världens mest sekulariserade samhälle. T ex  Helle Klein  och förre biskopen i Stockholm Caroline Krook.

Sverige har fått en KVINNA på den kyrkliga tronen och med henne en liberal tales”man” som väckte frågan vem Jesus är i den svenska kyrkan:  Guds son eller en med Muhammed likvärdig profet.

Det är … och har varit … den stora frågan i alla tider.

Men Kyrkan har tidigare haft det entydiga svaret: Jesus var/är Guds son

8 reaktioner till “Och Sveriges nästa ärkebiskop blev …. blev … blev

 1. Jag då som inte gått ur kyrkan av ren lathet eller är det för att jag ska kunna gå dit på julaftonskvällen och se hur lugnt och fint det är i vår gamla kyrka eller är det för att jag inte vill att man ska riva vår kyrka från 1600talet bara för att man inte ha råd att ha den kvar. Inte är det då för att jag har något till övers för prästerna och deras makt i alla fall Konstaterar att det är av ren lathet och att det inte blivit av och kanske för att vi just nu har en kvinnlig präst som är så otroligt trevlig.

  1. Ja egentligen finns det många anledningar för att stanna kvar i Svenska kyrkan men jag blir gång på gång så besviken på prästerskapet och hur de vill ”släta ut” vad kyrkan ska stå för. Trygghet och en plats för månniskor att ty sig till. Och den kristna tron … ska liksom vara grunden. Tycker jag.

   Kram!

 2. Jag är medlem i svenska kyrkan men är väl inte den mest aktiva nej. Men på något vis hör det till… Det som inte hör till är dock alla stridigheter som förekommit i vår församling. Smutskastning, hot och stridigheter. Då undrar jag lite stillsamt vart det kristna budskapet tog vägen…

  Trevligt med en kvinnlig ärkebiskop. Kyrkan är än på tok för mansdominerad även om jag hoppas valet baseras på kompetens och inte kön.

  Kram

  1. Ja jag är också glad att det blev en kvinnlig ärkebiskop men djupt besviken att hon kan tänka sig att jämställa Jesus med Muhammed (båda profeter som man tror inom islam) Hela kristendomen vilar ju på att Jesu är Kristus, Guds son.

   Sen kan man väl diskutera och filosofera och i och för sig ikläda tron i ”moderna kläder” men fundamentet måste ändå vara att Jesus är Guds son.

   Tycker jag.

   Kram

  1. Jag är glad att det blev en kvinnlig ärkebiskop … men ledsen över att hon reducerar kristendomen till en filosofi snarare än religion … att alla religioner egentligen är ”människans verk” så att säga:

   Så här svarade hon i utfrågningen innan valet:

   ”– Jungfrufödseln är en mytologisk term (http://sv.wikipedia.org/wiki/Mytologi )för att förklara det unika. Den som tolkar jungfrufödelsen som en biologisk fråga har helt missat poängen.

   – Det är självklart att muslimer och kristna ber till samma Gud. Jag tror att vi i framtiden kommer att inse att vi har mer gemensamt med troende i andra religioner än med dem i vår egen tradition.

   – Jesus säger att han är sanningen, men han säger inte att jag är den enda sanningen.

   – Helvetet är ett inomjordiskt tillstånd, det finns inga eviga straff.

   – Bibeln ska inte ses som en samling sanningar. Vi tror med Bibeln”

   Kram från Skatan

 3. The core of your writing whilst appearing agreeable initially, did not settle properly with me personally after some time. Somewhere throughout the sentences you actually managed to make me a believer but just for a short while. I however have a problem with your jumps in asusnptioms and one would do well to help fill in all those gaps. In the event you can accomplish that, I would definitely be amazed.

 4. Regarding the notion of spending one’s entire life doing something one doesn’t like in preparation for a better day that might never come. We can’t forget the role the Abrahamic religions have played in re-enforcing this idea.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.