Romerna på ”våra” gator

Så här skrev Skatan på sin FB-sida igår morse:

Igår ”unfriendade” jag … och jag har tänkt på det en hel del. Men att tjafsa om en väsentlig värdering … människors lika värde, ( romerna på gatorna etc etc, de är bara här för att sno åt sig av vår välfärd etc etc) … gjorde mig verkligen låg. Det ledde ingenstans. Och varför ska man ha en FB-friend som visar sig ha främlingsfientliga idéer? För att försöka omvända henne. Nej det gååår inte … Fast kanske ändå. Försökte jag tillräckligt uthålligt?
Det är det jag har tänkt på en hel del. Jag har ju många FB-vänner som inte tycker precis som jag men vars åsikter jag respekterar och ibland (då och då faktiskt … man lär så länge man lever ) ändrar mina egna efter att jag har satt mig in i deras … men främlingsfientlighet, rasism, antiziganism … och en rigiditet som var som en ogenomtränglig mur … Nej, jag gjorde nog rätt. Eller …

Eller hur?

Det är väl som det är med det.

Och tankarna fortsätter att mala …

Varför reagerar Skatan så starkt mot sin f d FB-vän? För att hon haft tankarna själv kanske? Men att hon skäms över dem … och arbetar stenhårt för att trycka undan dem, och känner sig maktlös … förstås … och känner skam …

Vi  har våra fördomar och Skatan är inget undantag … inget helgon …

Men hon slåss mot sina vi-och-dom-tankar … det kan du slå dig i backen på. Så fort de sticker upp sitt fula tryne slår hon ner tankarna.  Hon har förstås också sneglat med misstänksamhet på kvinnan med den omfångsrika kjolen som Skatan mött i affären när hon handlat. Romen, eller zigenaren … som vi sa förr … men som sedan 1990-talet anses som ett nedsättande ord.

Visst har Skatan gjort det.

Och misstrott.

Och skämts över sig själv över sina tankar.

Och visst har Skatan hört ett och annat om en och annan rom.  Som visat sig vara sant. Visst har hon gjort det.

Men att dra alla över en kam.

Att tro och envist hävda att dom … det är alltid dom … kommit till Sverige för att sko sig på vår välfärd. Att ständigt prata nedsättande om dessa tiggare som  är offer för sitt lands … för det mesta Rumäniens …  politik, deras fattigdom och deras hopp om att tjäna ihop något på sina tre månader i Sverige, för att sedan åka hem i sina skraltiga bilar och komma tillbaka efter en tid för en ny tiggerisejour.

images-1

Det är främlingsfientlighet och antiziganism.

Ingen skulle frivilligt sitta på marken dag ut och dag in i alla väder för att få ihop en slant.

INGEN.

Om man inte var av nöden tvungen.

– Varför sitter hon på marken när det finns en bänk strax bredvid?

För att hon inte vill ta plats förstås. Ta vår plats. Hade kvinnan suttit på bänken och tiggt hade det också varit fel.

– Varför darrar inte mannen av Parkinson när han går in och handlar på ICA men darrar ömkligt när han tigger?

Han kanske inte lider av Parkinson men förstår att det behövs en ursäkt för att vi ska ha förbarmande och ge en slant. Med en nödlögn får han mera pengar. Då framstår han inte bara som en fattig rom från Rumänien utan dessutom som en Parkinsonsjuk, fattig rom från Rumänien  …

– Den urgamla gumman kan väl inte ha barn att försörja därhemma? Det är nog en liga som utnyttjar henne … Hon tvingas att sitta där.

Och så vidare … och så vidare.

Skatan förstår fuller väl att inte du eller hon … vi enskilda … kan lösa problemet med de tiggande romerna. Men vi behöver inte misstro, se ner på, ge oss på den enskilda stackars mannen eller kvinnan som sitter där på gatan. Hon är desperat … utnyttjar förstås EUs regler och rörlighet som naturligtvis också gäller för henne och reser hit för att tigga de tre månaderna som ett turistvisum gäller … åker hem och kommer kanske tillbaka igen efter en tid.

Det är nu dags för EU att gå från ord till handling. Rumänien har inte levt upp till sina åtaganden. Deras behandling av den romska minoriteten är ett svek mot de grundläggande värden som EU bygger på.

… skriver Lotta Edholm i en debattartikel i SvD … en bland otaliga debattartiklar om de tiggande rumänska romerna.

Och Skatan avslutar sin vad-hon-anser-klargörande harang med Edholms ord:

Vi i Sverige försöker ta vårt ansvar för att hjälpa dem som tigger på våra gator. Mitt besked till den rumänska regeringen är: Nu måste också ni ta ert ansvar. Ni har en plikt att se till att alla era medborgare får gå i skolan, bor i människovärdiga bostäder och får vettiga framtidsutsikter. Diskrimineringen av romer har pågått för länge. Det räcker nu.

5 reaktioner till “Romerna på ”våra” gator

 1. Vilket fint inlägg du har gjort och så bra du uttrycker dig. Önskar att jag också kunde uttrycka mig så bra för hur har vi blivit i det här landet och speciellt söderöver. Har vi råd att köpa massor av dyr sprit men inte ha förbarmande över en gammal tiggande tant vart är vi då på väg. Alla ursäkter om ligor och fjask man hittar på för att ursäkta sig själv och man går förbi utan att låtsas se. Det gör mig illa. Hörde igår om en massa pojkar kastat sten och slagit några tiggare i Stockholm. Hur har vi uppfostrat våra barn?
  Vart är vi på väg? Som du behandlar andra blir du själv behandlad förr eller senare. Det slår alltid tillbaka på en själv förr eller senare. Har vi glömt det? Tack skatan för ditt mod och förmåga att ställa dig upp och prata om det här.

  1. Ja, Skogsnuvan … man kan verkligen undra vart vi är på väg. Hur vi uppfostrar våra barn, vad det ska bli av oss äldre när vi inte klarar oss själva hemma osv osv. Och medmänskligheten verkar vara som bortblåst. Det är hög tid att få ett samhälle där vi inte bara ser till oss själva igen.
   Förstår att du har haft det underbart i Skåne och det är du väl värd. Hoppas nu våren i Jämtland blir fin och härlig och snabbt övergår till sommar så den kan bli riktigt lång för en gångs skull.

   Kram!

 2. Bra uttryckt. Du sätter verkligen ord på känslor. Går förbi dessa människor i stort sett varje dag. Hittills har jag en (1) gång fyllt på i bägaren. Utanför systemet vid ett av de större köpcentra. Samvetet sa väl sitt. Sorgligt hela fenomenet. Lika sorgligt är att uppleva att människor i centrum går i sicksack för att undvika konfrontation.

  1. Tack Linnea! Romerna på våra gator har ju beklagligt nog blivit så många att det är stört omöjligt att ge alla något. Men man kan dra sitt ”lilla” strå till stacken och hoppas på att politikerna sätter press på Rumänien att ta sitt ansvar för ALLA sina medborgare så de inte behöver komma hit. För de väcker onekligen mörka känslor som t o m tillåts komma i dagern.

   Kram!

 3. Det är sorgligt att det finns människor som ska behöva tigga. Det måste tas krafttag för att lösa situationen för dem. Bäst är självklart att det löses inom landets gränser så där har rumänska politiker verkligen något att jobba med. En skyldighet också tycker jag…

  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.