Skatan hade lovat sig själv att försöka avhålla sig från politiken … ja, att skriva om den här åtminstone. Att försöka hålla bloggen fri från politiken men hon gör här … som synes … ett undantag.
För det är så viktigt. För henne. Så fundamentalt viktigt.
Skatan känner sig mer och mer uppgiven. Hon tycker hon slagits mot Goliat … att ”hennes” parti inte blir lyssnat på … att folk inte förståååår.
Visst är skolan det viktigaste just nu kan det tyckas … och vården … och omsorgen. Skola, vård och omsorg. Och den debatten sköter blocken om så bra, så bra … och vinnaren levererar förhoppningsvis vad de lovat.
Men det här.
Hur vi har det med vårt övervakade datorstyrda samhälle talas det tyst om i debatten.
Det är bara Piratpartiet som ihärdigt försöker få in i våra skallar hur skrämmande och hemskt det alltmer växande Storebror-ser-dig-samhället kan bli.
Christer Engström, Anna Troberg och Amelia Andersdotter
I soffan kan ingen höra dig skrika … Jo faktiskt …kanske … Storebror hör dig … men röstar inte åt dig … så Vår röst – din röst i EU
Piratpartiet har kämpat hårt för den personliga integriteten och gjort skillnad i EU-parlamentet med sina två mandat, de har pratat om det härhemma, debatterat när de får ta plats i medierna (det senaste är att de inte får ta plats med sin partiledare, Anna Troberg, i Agendas partiledardebatt i SvT strax före EU-valet med förklaringen att det bara ska vara riksdagspartiernas ledare som platsar då. 😦 ), Piratpartiet har skrivit om det i tidningarna, skrikit om, ja vråååålat om (för att vi ska bli uppmärksamma och lyfta blicken en aning) … hur den, vår personliga integritet, redan är hotad.
Det ENDA parti som har tagit det här hotet mot vår personliga integritet på ALLVAR är PIRATPARTIET.
I morse … när Skatan slog upp SvD fångade en rubrik genast hennes uppmärksamhet
Daniel Akenine
Stärk skyddet av integriteten
Daniel Akenine, författare till boken ”11 gram sanning”, nationell teknik- och säkerhetschef Microsoft, ordförande för Sveriges it-arkitekter, ledamot i regeringens samordningsråd för säkerhet och integritet i smarta elnät, har skrivit artikeln som ni bara MÅSTE läsa och ta till er budskapet.
Den står att finna här
Allt vi gör, säger och köper riskerar bli beslutsunderlag
skriver han bland annat.
Allt vi gör, säger och köper … sug på det ni … ALLT.
Han skriver om hur vi behöver stärka försvaret mot den digitala övervakningen som sker … genom REGELVERK som SKYDDAR oss.
Att förflytta sig till ett sådant nytt regelverk kan bara göras om det finns en politisk vilja i kombination med ett starkt folkligt stöd. Med nuvarande regelverk är vi på väg att skapa ett samhälle där allt vi gör, säger och köper riskerar bli till beslutsunderlag för våra försäkringspremier, bedömningar för framtida jobb eller vilken ränta vi får på våra bolån. Vågar vi fortsätta uttrycka oss fritt om våra digitala spår används för att bedöma oss i olika situationer i livet? Det är dags att bygga ett nytt regelverk som är anpassat till vårt digitala samhälle och som ger oss förmågan att kontrollera hur data om oss själva får användas.
Alternativet är en framtid som den kallsinniga karaktären Simian i boken ”11 gram sanning” skulle se som sitt eget idealsamhälle.
… avslutar Daniel Akenine sin artikel i SvD som Skatan på det bestämdaste uppmanar er alla att läsa.
Jag håller med. Det är en mycket viktig fråga som måste belysas. Skolan i sig är också viktigt men jag räknar med att det blir som andra valår. Mycket snack och lite verkstad…
Kram
Läste ett fantastisk bra inlägg i skoldebatten förresten. Det var Lena Andersson (journalisten och författaren, du vet) : http://www.dn.se/ledare/kolumner/lararen-ar-ingen-trollkarl/
”Det gör förstås läroböckernas kvalitet avgörande. Under min skoltid på 1980-talet tänkte jag alltid att om bara böckerna innehöll vad de skulle var ineffektiva lektioner ingen katastrof. Det gick att kompensera hemma, ensam med böckerna. Fasan var inte mediokra lärare, utan idén att eleverna skulle ”göra sina egna läromedel”.
Det är böckerna man till sist måste ner i om man ska lära sig något teoretiskt. Läraren finns där för att förklara, sätta fenomen i perspektiv och bena ut sammansatt stoff. Men tyvärr, inlärningsjobbet måste varje hjärna göra själv.”
Skriver hon bl a … och lägger en hel del av ansvaret på eleven själv. Det finns ju ingen lärare … hur bra pedagog hen än är … som kan göra underverk. Eleven måste så att säga göra grovjobbet.
Men läs hela artikeln om du inte redan har gjort det.
Kram!
De flesta orkar inte tänka på politik, i deras sinnen blir då vi som upplyser dem snarare ”de jobbiga”. Vi kanske sabbade deras sköna vardagslugn före TV soffan.
Men det är väl vårt ansvar. Demokrati kräver att folk engagerar sig. I skolan fick vi lära oss att politik är vårt ansvar. Åtminstone fick jag lära mig det. Men så ser vi samtidigt rapporterna från Pisa m.m. Vad klarar skolan av att lära ut eg.?
Kanske lär sig ungarna betydligt mer av massmedier, underhållning och sociala nätverk. Kanske har det alltid varit så..?
Vi har haft 10 år av indoktrinering hos medborgare att det är skoj om de själva lyckas få övervaka ( tv-såpan big brother ). Så de kanske snarare har en positiv syn på övervakning.
Ja det är det som är så skrämmande … att övervakning har blivit ”vardagsmat” för de flesta och så orkar de inte bry sig … Jag tycker faktiskt att det är den viktigaste valfrågan detta valår … och att fler borde få upp ögonen för hur viktig den är …
Vi vuxna borde också tänka på hur viktigt det är att tala med våra barn och ungdomar … tala politik, att vi lever i en demokrati (än så länge) och att det är så gott som en plikt att sätta sig in i samhällsfrågorna och att man kan rösta om dem när man nått den ålderns att man får.
Tack för din kommentar.