Valboskap

Varje val blir Skatan mycket medveten om att klassamhället finns kvar och hon tillhör ”en klass” i samhället som har fått vissa epitet klistrade på sig, liksom andra har sina.  Och tycker hon annorlunda blir hon misstänkliggjord av sina ”egna” och överhuvudtaget inte tagen på allvar av de hon kanske solidariserar sig med.

Skatan pratar här om politiska åsikter förstås.

Misstänksamheten gäller mest mellan höger visavi vänster, rött visavi blått och mellan blocken. Det är där man är som mest oförsonlig  … från båda sidorna alltså …  om man går över skaklarna.

Risken är att dikena vi gräver blir djupare och brantare, när verkligt framåtskridande handlar om respekt och tolerans, särskilt när det gäller uppfattningar som strider mot våra egna. (Marcus Birro)

Skatan har för länge sedan tröttnat på valrörelser … p g a just detta … oförsonligheten, hätskheten …   och ändå bryr hon sig om dem. *suck*. Hon kan liksom inte låta bli. Och att rösta … ja, det känner hon att hon bara måste göra om hon så skulle rösta blankt. Det är hennes demokratiska plikt helt enkelt.

images

Att Skatan är Piratpartist ses nog av många som ”ett skämt”, en åsiktsdagslända, en nyck. Hon tillhör ju verkligen inte den grupp som visade sig vara den som mest röstade på piraterna till EU-valet nu senast …  nämligen unga människor  och då mest unga män. Men hon brinner för deras spjutspetsfrågor … kampen mot övervakningssamhället, friheten på nätet, liksom deras kamp för verklig jämlikhet (även om hon inte håller med om allt i partiprogrammet … men vem kan tycka om ALLT i ett parti som man solidariserar sig med.)

Vi vill skapa ett mångfaldssamhälle – Vi vill se människan bakom åldern, könet, ursprunget, sexualiteten, religionen och allt det där andra som i dag ofta används för att sortera bort människor. Vi sorterar inte bort någon. Sharing is caring. Vi vill dela vårt samhälle med så många olika människor som möjligt. (Piratpartiet)

Av piraterna togs hon emot med öppna armar, de lyssnade på hennes kommentarer och åsikter om än det ena än det andra inför EU-valet.  Skatan togs på allvar trots sin höga ålder och trots sitt kön. Apropå politisk färg finns det  pirater som har hjärtat mer till vänster,  en del har det mer till höger, det finns liberaler och socialliberaler…  en salig blandning av blått och rött

Piratrörelsen: lila eller ”piratlila” används av svenska Piratpartiet samt alla internationella piratpartier. Färgen är menad att markera att partiet varken är höger eller vänster. Om man blandar rött med blått får man lila. (Wikipedia)

Skatan fick syn på  Markus Birros krönika som fördjupade det här resonemanget om våra ”skyddade enklaver” där fel i politiska åsikter hos min kompis förvandlar hen till min fiende.

Vi lever i skyddade enklaver och kan därför solidarisera oss med människor, stadsdelar, kvarter och rörelser som vi aldrig på allvar behöver bli en del av. Vi definierar oss själva efter hur progressiva vi är och gör alla som tycker olika till fiender.
Vi kokar ner människovärdet till en fråga om politisk hemvist. Om du tycker fel i politiska frågor är du min fiende. Alla dina tusen förtjänster betyder ingenting om du envisas med att rösta på fel parti.

Men de som röstar på SD röstar på fel parti.

Det tycker du och det tycker Skatan.

Men är verkligen alla rasister om de har röstat på SD?

Alla dess unga män som röstade på SD … är de rasister?

Är inte de flesta bara människor som ingen annan lyssnar på? Som SD talar till på ett språk som de förstår.

Morgondagens förlorare är inte förfördelade kvinnor i storföretag, eller ens de som inte kvoteras in i mansdominerade bolagsstyrelser. Morgondagens förlorare är redan här och det är unga män på landsbygden som halkar allt längre efter i skolan, som blir kvar i småstäder utan jobb och framtid medan kvinnorna söker sig till högskolor och städerna.
Vem lyfter då de unga männens frågor? Vem tar deras tystnad på allvar?

Men frågan är i så fall varför Sverigedemokraterna är dubbelt så stora som Fi. Problemet med att klassa SD som ett rasistiskt parti är att man samtidigt klassar alla de som röstar på dem som rasister och jag tror helt enkelt inte att det är så enkelt.
Jag tror att SD lyckats bli de många tysta männens populistiska alternativ. Jag tror att de hittat ett parti som talar på ett språk de förstår, och dessutom talar om sådant som de känner igen sig i.

 

Skatan har också läst en annan blogg idag, Herrummet som skriver om 483 människor i Malugn som är rädda, rädda människor … som röstade på Sverigedemokraterna.

BSS och Sverigedemokraterna

De omvandlar den inre skräcken till ilska. Den sortens Ilska som föder och göder fientlighet och förakt. När ens känslor slutar att reagera på ett empatiskt och värdigt sätt kan det lätt skapas plats åt annat. Man ställer sig frågor om hur det kommer sig att andra har det så bra när man själv måste vända på varje krona. Hur kan dom där ha råd att låta sina barn gå klädda i nya jeans när mina barn inte kan få några. Och vad fan är det för pervers karl i klänning som vinner schlagerfestivalen! Jag fattar inget!

 

1604756_10152016613113090_872398759_n

Foto har Skatan tagit från Herrummet

Min lilla värld är inte en isolerad ö utan ingår, och har i alla tider ingått, i ett större sammanhang.
Vill man inte förstå det utan i stället väljer att se det som finns bortom ens egen värld som farligt och hotfullt, ja då förstår jag att man blir rädd.
I Malung röstade 3532 personer i EU-valet. 3049 av dessa ville framåt mot något livskraftigt.

Här har nu Skatan citerat två män som ser SD-röstarna från två olika håll och tror mer än någonsin att man inte bara kan vända ryggen till SD. De allra farligaste SD-väljarna är inte de rädda eller de tysta och marginaliserade. Det är de pålästa som VET vad SD står för helt och fullt.  De är inte många men det är dom man MÅSTE DRA FRAM  I LJUSET och KONFRONTERA.

De andra, de tysta och rädda får vi inte lämna i sticket utan  vi måste PRATA med dom, TALA, ÖVERTALA med ORD och ARGUMENT så att de rädda inser att de inte behöver vara rädda  och de tysta kan höra en annan röst som de kan förstå.

VI FÅR ALDRIG GE SVERIGEDEMOKRATERNA FRITT SPELRUM!

ALDRIG …

 

5 reaktioner till “Valboskap

 1. Till min fasa finns det många som röstar på rasisterna eller vad dom nu heter i den här kommunen och jag förstår inte varför för dom har väl knappt sett en utlänning ens en del. Du har nog rätt i att det är Rädsla det handlar om. Skrämmande är det i alla fall.

  1. Ja det är skrämmande för de vet verkligen inte vad de gör. Och du är en verklig vän som kommenterar här hos mig fast jag vet att du egentligen inte är så intresserad av just det här, att du är så innerligt trött på politiker och på politiken som inte gett dig däruppe i Jämtland ett skit … jo en sak har ni fått i alla fall: Sveriges högsta skatter. 😦 Det är nog också därför de röstar på SD som för dem vilse med att det beror på invandringen etc etc … att ni har så höga skatter.

   KRAAAAM!

 2. Det här var fan i mig ett bra inlägg, du, Skatan. Och förlåt att jag svär. Du sätter ord på hur jag tänker och du gör det bra. Tack!

 3. Jag tror inte att alla som röstar på SD är rasister. Däremot tror jag att SD vinner massor med röster genom att invandringspolitiken inte kan diskuteras. Som det ser ut i stora staden så är det en katastrof och något måste göras. Måste våga prata. Man kan inte tiga ihjäl frågan för då får SD verkligen chansen! Bara serverad så där…

  Tyvärr gick det inte alls bra för Piratpartiet som jag tycker driver vissa principiellt viktiga frågor.

 4. God kväll, Eva!
  Jadu min vän, politiken som den presenteras i media för de flesta av oss stämmer inte alls överens med den ”riktiga” politiken. Många tänkvärda ord här i ditt inlägg men håller med Znogge till 100%.
  Rasister finns inom alla läger och visar sig på olika sätt mot alla människor.
  Orkar snart inte bry mig längre för politikerna gör som dom vill i alla fall.
  Samma visa varje gång det är valår…DÅ ska allt bli så bra sååå…för alla. Med ålderns rätt är jag luttrad.
  Trevlig helg!
  Kram, Agneta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.