Skatan, Babel och skiljetecken

Skatan såg litteraturprogrammet Babel på TV ikväll. Och programledaren Jessica Gedin tog bl a upp det här med skiljetecken.

Skiljetecken ja.

Jessicas favoritskiljetecken är tankstrecket – medan hon tycker att tre punkter, som Skatan ofta använder sig av för att skjuta in någon kommentar eller ett förtydligande, är ”självömkande, dramaqueens som tigger om uppmärksamhet”.

Jaha ja.

Drama queen. Självömkande. Ja kanske det. Det stämmer ju faktiskt.

Nuu får Skatan skärpa sig och sluta med de här självömkande fasonerna och med sina tre … och allt vad de utstrålar.

Nog om det.

Egentligen var det varken tankstreck eller punkter som Jessica Gedin ville sätta i blickpunkten utan snacket om dessa fick leda fram till det skiljetecknet som de flesta författare har ett spänt förhållande till och för det mesta undviker.

Utropstecknet!

Elena Ferrante ni vet – hon med Neapelkvartetten – avskyr utropstecknet. En brittisk journalist ville undersöka om hon verkligen var så sparsam med utropstecknet som hon hatar så och undersökte förekomsten hos en hel massa erkända författare – bl a Ferrante – och rangordnade dem efter förekomsten av tecknet. Och Babel-redakionen i sin tur hade tagit sig för att räkna antalet utropstecken hos de närvarande författarna Jo Nesbø – som skrivit en cover på Shakespears Macbeth och som undviker utropstecken – och Ida Linde som skrivit om mamman som blir kvar när sonen blir en mördare. Inte heller hon är förtjust i utropstecknet.

Elena Ferrante håller sig till vad hon anser om utropstecknet och har använt extremt få i sina fyra Neapelböcker – hon är världens mest måttfulla författare i det här avseende enligt den brittiska journalisten. Hos Shakespeare vimlar de och hos Jo Nesbø var de fler i hans Macbeth-bok än i hans tidigare böcker. Starka känslor kräva dessa utropstecken förstår Skatan.

Ida Linde hade inte heller strösslat sina böcker med utropstecknet.

Skatan tror faktiskt inte att hon själv använder sig av utropstecken särskilt mycket. Varken i sina sms och FB-inlägg eller när hon skriver här i sin blogg. Annars är de idag rikligt förekommande i just sms och i sociala medier som Facebook och Twitter.

❤️❤️❤️❣️ !!!!!

Idag skriver vi alla med affekt.

4 reaktioner till “Skatan, Babel och skiljetecken

 1. När äldsta dottern läste till journalist så fick hon lära sig att aldrig mer än ett utropstecken i en artikel för annars är både den och man själv körd. Tre punkter var inte lika illa…

  Trevlig Valborgsmässoafton!

  1. Trevlig Valborgsmässoafton önskar jag också dig min trogna gamla bloggvän. Och din fina familj förstås.
   Utropstecken tror jag inte att jag använder så ofta för att jag har läst någonstans eller hört att det
   är ”no-no” för seriöst skrivarfolk. Men de tre punkterna har jag nästan använt så mycket att det blivit ett med
   min stil. Nu ska jag försök tänka om kanske. Eller inte. Jag får se vad det lider.

   Kram!

 2. Jag ska tänka mig för lite extra nästa gång jag klämmer till med ett utropstecken, för de är nog ganska många. Tre punkter använder jag aldrig, däremot tankestreck eller semikolon.
  Ha en skön helg!
  Kram, Ingrid

 3. Ärligt talat skiter jag i vilket och inte ser jag så noga om andra använder det ena eller det andra tecknet huvudsaken att man förstår vad dom menar. Kanske använder jag frågetecken och utropstecken ibland men skit vilket. Ha en riktigt skön sista april och här skiner solen och jag ska väl ta mig ner till byn och fika och köpa korv och lotter och höra på kören och se på brasan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.