Skatan ständiga klagan

Skatan orkar ingenting. Känner snart ingenting heller. Hinner ingenting. TIden rusar iväg och visst gör hon massor men mycket tid stjäls från henne också med anpassad väntan på än det ena än det andra då hon är bakbunden. Hon kan inte lägga upp, strukturera och planera sin dag för det blir ändå pannkaka av den för det mesta.

Idag t ex kom Mannens taxi så sent så Skatan ringde till dagverksamheten för att få ett direktnummer till den färdtjänst de anlitar men de sa att den var på väg. Efter ett tag ringer taxichauffören och har kört vilse. Skatan talar om hur han ska köra. Och slutligen kommer den.

Och det här upprepas … och återkommer …

Håkan blir mer än stressad … han har ingen tidsuppfattning och har suttit på sin rollator och väntat sen fem minuter före utsatt tid. Och Skatan blir irriterad … ännu en bortkastad halvtimme. Den enda som inte är irriterad är Abby som tålmodigt sitter och väntar på sin Morgonrunda.

Fler exempel: Hemtjänsten säger att de ska komma en viss överenskommen tid +/- en halvtimme. Och flera gånger har de kommit mer än en timme för tidigt eller för sent …. Antingen  blir Skatan och Mannen överraskade och ”tagna på sängen”  (kvart i åtta en söndagsmorgon i stället för kvart över nio) eller så blir det en irriterad väntan.

När Håkan är hemma och han är alltid hemma, med undantag för 12 timmar fördelade på två dagar, är Skatan ständigt påpassad. Ringer någon till henne och  hon går undan hör hon snart hans släpande steg och rollatorn eller så ropar han högt efter henne. Och han har öron som en, som en … ja han har öronen på skaft eller vad man säger.

Och Skatan vill bara vara i freeed.

Skatan veeet att han är sjuk och inte förstår men hon orkar inte alltid … hon är inte den omvårdnande typen som hon tvingats bli  (har nog aldrig varit) och känner starkt sitt tillkortakommande.

Men de har det bra också.

Förstås.

Och Skatan känner en stor, tung SORG.

Över hur det blev och kanske blir, hur mycket hon än övar sig att leva här och nu.

Hon ältar.

Skatan känna en djup sorg över att se sin man  bli  en annan och sakta förvandlas till ett barn som utvecklas åt fel håll. Ett stort barn som inte alltid förstår henne längre och som inte kan få fram vad han vill säga, vad han tänker.  Att se sin man som inte kan förstå enkla instruktioner, som sätter tröjan bak och fram och inte kan knäppa knappar,  som upprörs över allt han läser (han kan läsa fast missuppfattar mycket förstås), över  politik och pandemin och som  kan väcka Skatan mitt i natten och gorma om Löfven … jösses … och som Skatan måste lugna, och som sakta förvandlas inför hennes ögon, känner hon en djup sorg över.

Och Skatan är just nu intill döden trött (sover långt ifrån bra) och less och uppgiven och orkeslös och ser inget ljus i tunneln och ser inte hur hon ska kunna ta tillbaka sitt eget liv, hur hon ska få tid att ta tillbaka sitt eget liv (fast hon går nu faktiskt och målar 2,5 timmar i veckan och tränar hos Fia 2 timmar/veckan  och har hunden Abby och hennes rundor då hon kan andas fritt). Så egentligen ska hon inte klaga.

Det finns ALLTID de som har det värre.

Det får hon inte glömma. Men det är så orättvist. ☹️

Ändå.

Skatan märker hur hjärtlös  hon låter. Har hon tappat bort sitt hjärta  helt och hållet?  Så tänker hon med skammen som tynger som en svart,  stor sten istället för det hjärta som ändå finns någonstans därinne till vänster men som för det mesta tycks föra en tynande tillvaro trots att det ibland dunkar hårt så hon ska känna att hon lever .

Och ALLTID klagar hon här på bloggen.

Alltid klagar hon … månde hon klaga Skatan?

Men någonstans ska ju allt ut och då får det bli här, tänker Skatan. Skatanstankar  får  faktiskt bli hennes ventil när hon orkar ta sig för att skriva.

Det har den ju redan blivit i alla fall.

4 reaktioner till “Skatan ständiga klagan

 1. Det är rätt Skatan – här har de alla möjligheter att klaga och skriva av dig. Stör någon sig på det, får de väl låta bli att läsa, men bloggen är DIN och behöver du en ventil när allt känns för djäkligt ska du kunna avreagera dig här om du så vill.
  Jag beundrar alla som kan och orkar ta hand om sina sjuka anhöriga, om det sen är alzheimers eller stroke spelar ingen större roll, men vilket arbete ni gör!!
  Och jag är INTE glad över att Åke gick bort så tvärt som han gjorde, men han fick som han ville. Det var hans stora fasa, att han skulle bli en belastning för mig och barnen. Nu är väl jag snart en belastning för dem. Vi får väl se vilket slut jag får, men ännu hänger jag med och det kanske jag inte hade gjort om jag haft en tillvaro som styrts av en multisjuk make.
  Jag önskar att jag kunde skicka över lite reservkraft till dig!
  Varm kram, Ingrid

 2. Inte mår man bättre för att andra mår sämre och nog måste man få klaga av sig någonstans och bloggen är väl till för det på ett vis. Vi dina vänner på bloggen förstår ju dig och jag tycker att det är ett rent elände och orättvist att du ska råka ut för att ha det som du har det. Kram på dig

 3. Hej, Eva!
  En ventil behöver vi alla och det är starkt av dig att skriva om dina vedermödor. När det gäller hemtjänsten så har jag samma problem. Ena dan kommer någon 13.00 och nästa dag 15.00. Gillas inte alls. Har begärt och fått igenom att dom ska ringa en halvtimme innan dom kommer. Vill veta vem och när ! Vill inte sitta halvnaken i badrummet när någon helt sonika öppnar min dörr med nyckel och kliver in😣 Ofattbart att taxichauffören körde vilse! Sååååå jäkla stor är väl inte stan 😂 Finns dessutom GPS ! Hoppas av hela mitt hjärta att du hittar en bättre lösning för såhär kan du ju inte ha det. Blir jobbigt för er båda. Styrkekramar 🤗😘

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.