Döstädning och nostalgi

För ett tag sen städade Skatan ut lite lådor med papper och jox, rensade och sorterade,  och kom naturligtvis sittande med brev och annat som väckte minnen från fornstora dar.

Hon hade inlett operation döstädning.

Det är aldrig för tidigt när man kommit upp i vår ålder sägs det. Med tanke på vad man lämnar efter sig till barnen att ta rätt på, stackarna.

Bland alla papper hittade Skatan ett mer fantastiskt än de andra. Ett som påminde Skatan om hur Mannen varit i sitt verksamma liv innan herr Alzheimer tagit över.  Det måste Skatan påminna sig om lite då och då.  Och inte bara koncentrera sig på hur det är här och nu.

När Skatans pappa Sten fyllde år firades det med middag  på Borgerskapet, där han bodde sina sista 10  år.  Middagen serverades då i en liten mindre matsal i anslutning till restaurangen. I Grills matsal *, av pappa kallad Grillbaren. Det var en lite mindre matsal dit släkt och vänner kunde bli inbjudna.

Den 8 oktober (han fyllde år den 2 oktober) 2006 var de, den närmaste familjen där för att äta och dricka och fira pappa.

Och då höll han detta lilla välkomsttal som rörde Skatan till tårar:

Välkomsttalet

 8 X 06 Borgerskapet 

Hälsar alla välkomna. Tänker inte göra som på min 90-årsdag, då några utanför familjen satt med vid bordet – jag sade ett par ord om var och en.

Men jag skulle vilja vända mig till den äldste och de yngsta. Den äldste är ju svärmorsdrömmen, sittande här mitt ibland oss. Inga gillade ju Dig Håkan. Älven andra gör det, fr a Din egen familj. Under årens lopp har Du, troget och rationellt, alltid ställt upp för den, en levande person att lita på. Bland apostlarna i Nya Testamentet kallades den äldste Petrus. Det är ett ord på latin och betyder klippa. Och en klippa ger trygghet. 

Det blir allt vanligare att folk med vanliga för- och efternamn vill skilja sig från andra genom att sätta en initial för ett förnamn, följt av punkt. Skulle du, mot förmodan, komma på en sådan tanke vore det tänkbart med Håkan P. Anderson, alltså Håkan Petrus Anderson. 

Ja, så kan man fundera. Själv vill jag tacka Dig för all hjälp med ekonomin och bankerna som Du gett mig de senaste månaderna. Hur skulle jag ha klarat det utan Dig?

                                                                                    Sten, på 94-årskalaset

Pappa levde många år till (han dog vid nästan 102 års ålder, still going (ganska ) strong och Mannen hjälpte honom hela tiden och de fick en tät relation. Det hade  Skatan aldrig  kunnat föreställa sig i början av sitt äktenskap då pappas och Mannens relation var mer än frostig.

* Stockholms Borgerskaps Enkehus för fattiga borgaränkor,(där pappa bodde sedan också gubbar fått flytta dit),  tillkom på initiativ av grosshandlare Abraham Grill 1724 och en liten matsal bär hans namn och är fylld av porträtt av honom själv och hans ättlingar.

5 reaktioner till “Döstädning och nostalgi

 1. Vilket härligt tal! Att du blev rörd när du läste det är inte konstigt. Jag tycker att jag har döstädat i omgångar och känns som om det snart är dags igen. Så man samlar på sig!
  Ha en skön helg!
  Kram, Ingrid

 2. Det var ett högt betyg! Vet inte om det är döstäda jag gör just men det är ett ständigt rensande av garderober, lådor och skåp. De tar över mig alla dessa prylar, det är inte jag som äger dem utan de som äger mig.
  Kram på dig!

 3. Ja att rota i gamla papper brukar alltid bära med sig att man blir sittande och minns. Precis så blev det för mig härom dagen då jag letade en pärm och hittade ytterligare en pärm med mammas pappersurklipp. Om hur det blev för dom när dom var tvungen att flytta till Helsingborg och hur dåligt mamma mådde när hon kom till en stor och otäck stadsdel där ingen hälsade eller såg henne. Hur jag tjurade till mig och bodde ensam kvar trots att jag bara var 16 år. Vägrade att flytta och blev kvar. Nu är alla mina bröder tillbaka här och förhoppningsvis kommer Sonen också att flytta hem men det dröjer nog länge för han är ju bara 44 . Nu är vi 9 fast boende här. Det kunde man inte tro kunde ske. Tänker ofta på dig och förstår hur livet har förändrats till det sämre. Saknar dig Kram på dig

 4. När man städar och rensar ut är det lätt att fastna i minnenas arkiv. Mycket kan kastas men man hittar vissa guldkorn som betyder mycket. Så roligt att deras relation blev så bra med tanke på en frostig inledning.

  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.