Damernas man

Pappa är … och har alltid varit ”damernas man” … chevarelesk, uppmärksam och underhållande …

Men mest gillar han att vara ensam … egentligen. Med sina böcker och papper och tidningar.

I morse ringde min syster och var ganska upprörd.

I förra veckan var hon på informationsmöte på det äldreboendet där pappa bor . Då berättade man om att man skulle göra matsalen trevligare med runda bord och lite avskiljande skärmar här och var … Min syster frågade specifikt om bordsplaceringen skulle ändras eller om pappa  skulle få sitta med de damer och den herre som han suttit med
förut och har så trevligt med.

– Jo det skulle han få göra, blev svaret då.

Nu har min syster till vår bestörtning fått veta att pappa placerats vid ett bord med helt
andra bordsgrannar. Och enbart herrar! Pappa är … som många gamla … rädd att störa och att stöta sig och att vara till besvär och har själv inte protesterat.

Förstås.

– Huvudsaken är ju att jag får mat, sa han till min syster.

Men det tycker inte vi att det är. Vi blev båda upprörda över ändringen som tagits
över våra huvuden så att säga …

För pappa som sitter hela dagarna ensam i sitt rum och som har måltiderna som några av de få tillfällen som  han träffar och pratar med de här damerna och herren som han haft som bordsgrannar och nu känner sen länge och trivs med och gillar väldigt bra,  betyder förstås de här stunderna runt maten mycket. Det har vi förstått … och glatt oss åt. Han bjuder på vin när han hittat nåt bra märke på Systemet, de utbyter nyheter om barn och barnbarn och har så trevligt. Mycket beroende på de damer som han har där som bordsgrannar.

Alla onödiga påtvingade förändringar är ju dessutom också för det mesta  ”av ondo” ju äldre och mer ”utelämnad” man är till människors godtycke.

Trots att han själv tog initiativet till att flytta  till det här äldreboendet till exempel, blev han sjuk av omställningen då … väldigt sjuk …  men nu efter de här åren trivs han så  bra och påpekar det oupphörligen.

Nu har jag mailat och pratat med chefen som snackade och förstod och förklarade och efteråt kändes det som jag hade pratat med en ”politiker”.  Jag fattade helt enkelt inte vad som kom ut av det hela …

Pappa var ju så ”kristallklar” att han väl kunde bestämma själv … förstod jag i alla fall att hon tyckte … men …

Visst, tänkte jag och sa också … att även om han är kristallklar och ”finner sig” och inte tycker det är hela världen … han får ju mat … så tycker VI att det är viktigt att han får lite mänsklig kontakt utöver den trevliga vårdpersonalen … och våra besök. Och då helst av de mer ”sociala” damerna som inte känner att de behöver ”mäta sig” och så … som många gubbar i den generationen gör.

Nu skall de ha rådslag i Äldrerådet då den här frågan kommer upp på tapeten … Vi får väl se om det blir någon ändring … och om inte … vad skall man göra?

11 reaktioner på ”Damernas man

 1. Slå näven i bordet och kräv! Klart att din pappa ska få fortsätta att sitta tillsammans med sina trevliga vänner. Ge er inte!

  Kram

  • Nej vi skall inte ge oss … det är ett som är säkert. Först skall vi vara resonabla, frågande etc … som jag varit men blir det ingen ändring så … Blir det näven i bordet.

   Kram!

  • Nästan så … Och det här är ett braaa äldreboende.

   Jag begriper inte … min syster begriper inte och du begriper inte. Och pappa han … kanske inte tänker så långt som att det faktiskt är de här damerna främst som ”håller igång samtalet” … och ”skiter i det” … Vill inte bråka …

   Kram!

 2. Rådslag? Låter väldigt byråkratiskt och tungrott. Är väl bara att ordna?! Och visst är han klar och kan bestämma själv men, som sagt, folk i hans generation -som min farmor också tillhör – vill inte vara till besvär och ”inte ska väl dom” osv. Det kan vara irriterande men så ääär det ju nu en gång. Heja din pappa!

  • Heja heja … det skall nog ordna sig. Min syster är inte den som ger sig … och jag är den där lite trevande, diplomatiska typen som går långsamt fram … men sen … om inte … då dj-lar …

   Kram!

 3. Det är som om att han helt plötsligt måste byta kompisar. Tvinga något att säras ifrån de han faktiskt tycker om. Dålig stil tycker jag, absolut. Särskilt när de sa, specifikt, att de skulle få sitta med de personer de tidigare har suttit vid.

  Jag vet inte vad jag ska tycka om vården nu för tiden men jag känner ganska mycket agg.
  Äldrevården som vanliga vården. Precis som politiker som styr och ställer bäst de vill utan att riktigt lyssna på medmänniskorna.

  • Ja, man skulle skapa politiker med mycket större ÖRON så att de kunde höra och lyssna så mycket bättre och med mycket mindre fickor så att de inte kunde roffa åt sig höga arvoden och tejpa igen munnarna på dom så att de inte kunde haspla ur sig allt blaj blaj blaj … så här i valtider.

   Men egentligen är pappas äldreboende jättebra och nu är vi på G … de förstod vad vi pratade om … tror jag … För som du säger … vem skall bestämma vem han trivs och vill äta tillsammans med. Han själv kanske skulle få ha något ord med i laget. Och inte känna att han är ”till besvär” om han talar om vad han tycker …

   Kramar!

 4. Visst är det han själv som ska bestämma (och alla andra på äldreboendet) men precis som du skriver -de vill inte stöta sig med någon. Undra om de fick vara med och bestämma över bordsplaceringen eller hur lunchrummet skulle utformas? Var tog medbestämmandet vägen där? Det är konstigt att det handlar om att bestämma själv när det går mot vad personalen på boendet bestämt.

 5. För mig var luncherna tillsammans med dom man träffade varje lunch ibland det enda postitiva på hela dagen så jag kan förstå att det är viktigt att man får vara med dom man gillar. Speciellt om man är äldre och tycker om att allt är likadant och tryggt. Hoppas ni kan få in det i huvudet på dom som borde begripa bättre. Lycka till.

 6. Pingback: Skatan har inte fångat någon dag idag … | SKATANS TANKAR

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.