Rut och Rot, Rot men inte Rut, Rut men inte Rot …

En gång i tiden för inte alltför längesen  hade Rut och Rot  inte  det  så lätt att få arbeta hemma hos dig eller mig. Det var helt enkelt … rätt och slätt …  för dyrt för dig och mig och ”vanligt” folk att betala skatt för en sån här tjänst på redan skattade pengar. Om vi inte betalade Rut och Rot ”svart” förstås och då ungefär till samma pris som vi  betalar idag när Staten (vi alla)  hjälper till och subventionerar.

Men du och jag drog oss kanske ändå för att betala Rut och Rot svart. Av moraliska skäl. Man vill ju inte utnyttja människor. Absolut inte. Då fick ju Rut och Rot ingen semesterersättning, sjukersättning, pensionspoäng … och inte kunde de VABBA heller.

Då var det kanske bättre att de var arbetslösa utan att någon gång ens ha kommit in på arbetsmarknaden, utan A-kassa och ersättning …

Men leva ett ”värdigt” liv … enligt Mona Sahlin

– Det kanske finns andra sektorer där de kan jobba. Det kanske finns utbildningsinsatser som de behöver nås av. De kanske behöver bättre ersättningssystem så att de också kan leva på ett värdigt sätt. (Mona Sahlin 3 september i SvD)

Fast det gällde ju bara Rut förstås … hennes ”värdighet”.

Här finns det alltså två väldigt tydliga skiljelinjer mellan vad man tycker.

De som vill styra och ställa,  vill säga.

Politikerna.

För vi … du och jag  … eller många av oss i alla fall … i båda blocken  … som tycker pigdebatten är djupt nedvärderande och orättvis mot en hel yrkeskår kanske har en lite annan syn på det hela.

Antingen tycker politikerna  att det är bra att  hjälpa till att få folk i arbete, ett ”riktigt arbeta där man betalar skatt, får semesterersättning och pensionspoäng, eller få hjälp att starta eget …. och kan då tänka sig att ge skattesubventioner så att Ruts och Rots uppdragsgivare har råd att anlita dom.

Eller så tycker man inte det.

Att man skall skattesubventionera alltså.

Och det kan till och med en som jag förstå. Inte kan man väl välja ut bara en eller två branscher att skattesubventionera … det är inte solidariskt mot alla andra branscher … (ironi … jag  tycker inte så själv. Jag tycker att man kan subventionera en eller två eller tre branscher ett tag). Jag tycker det är solidariskt mot de som har svårt att komma in på arbetsmarknaden … många nya svenskar  som ju har omvittnat svårt att ta sig in och få ”vita” jobb annars, arbetslösa kvinnor … och män också förstås etc etc …

Och att riva upp Rut men inte Rot …  vad handlar det om annat än att ”straffa” en hel bransch nämligen städbranschen som riktar sig till privatpersoner.

Inte kan jag uppleva det som annat än väldigt hycklande och med en dubbelmoral utan dess like när vissa politiker hävdar att det  är OK att bara ta bort RUT.

Och behålla ROT.

Det är alltså ”värdigare” att måla någons sommarstuga med skattesubventioner men inte städa och kanske stryka någons tvätt … för det är MÄN som målar i huvudsak och KVINNOR som städar för det mesta …

Kvinnojobben ryker medan som vanligt gubbsens jobb skattas högre.

Väldigt hycklande … av dom som resonerar så här. Och med en dubbelmoral utan dess like.

Vad är det för människosyn?

Richard Schwarz har skrivit om det här på DN debatt häromdagen på ett mycket mycket tänkvärt sätt …

8 reaktioner på ”Rut och Rot, Rot men inte Rut, Rut men inte Rot …

 1. Jag blir inte klok på politik, politiker, politiskt tänkande eller politisk logik.
  ROT är bra-RUT är inte bra. Vad är skillnaden?

  Avsteg från kollektivavtal för att betala lärlingslön under flera år är okej. Då får ungdomarna in en fot i arbetslivet! Inget prat om A- och B-lag!
  Att utländska arbetare kommer till Sverige, får minimilön enl. kollektivavtal är inte bra. Då riskerar vi ett A- och ett B-lag! Minimilönen är ju lägre än ingångslönen, alltså blir det en form av lönedump.
  Hur kan ingångslönen vara högre än minimilönen? Vem är minimilönen avsedd för? Någon som jobbat ett tag men inte skött sig eller arbetat tillräckligt hårt?

  Det verkar vara viktigast vem som säger det än vad man säger, detta blockpolitiska tänkande.

 2. Precis vad man kan tänka. Karlars jobb är mer värda än kvinnors. Det är viktigare att leja en hantverkare än en som städar. Är det inte typiskt. Det är inte ens lönt att bli förbannad.
  Föresten hoppas jag att vädret håller i sig tills du kommer. Nu är det helt underbart.

 3. Men det visar väl bara hur reaktionära och fördomsfulla politiker är. Dessutom är det ytterligare en gång så att det manliga är normgivande. Får finnas kvar…

  Ja ja, vissa politiker går från klarhet till klarhet.

  Kram

 4. Hej mormor, jag har nu lagt in en liten text på min blogg, kan du läsa och säga vad du tycker? behöver lite kritik. puss o kram!

 5. Visst är det så! Jag håller helt med – varför ska det vara så fult att använda sig av RUT, som för övrigt inte bara innebär städning, man kan få använda henne i trädgården också, medan det är helt ok att utnyttja ROT.

  Vi har haft den här debatten tidigare på min blogg, så jag ska inte orda mera om det här.

  Kram Ingrid

 6. Vänner!
  Just den här uppdelningen … att det är OK att hjälpa privatpersoner att bygga och måla och snickra och skattesubventionera men inte OK att hjälpa privatpersoner med städning och andra ”hushållsnära tjänster” som trädgården t ex … och kalla det pig-jobb … pigor som inte funnits sen 50-talet då de fortfarande fanns här och var och utnyttjades med låga löner … gör mig fullständigt vansinnig.

  Drängjobb är fint … pig-jobb är ovärdigt … hmm 😦

  Och samtidigt kalla sig feminist.

  Jag menar att man verkligen blundar för verkligheten som den ser ut … att alla människor inte kan och vill läsa på högskolan men då i stället för teoretiska gåvor fått annat som de är bra på … t ex att snickra eller städa … lokalvårda som det döpts om till på senare tid … passa barn etc etc , svetsa, måla … ja väldigt många yrken som de senaste decennierna nedvärderats och nu är bristyrken.

  Och att då välja ut just det som RUT står för … städning och hjälp i hushåll … och inte kalla det för ett ”värdigt” serviceyrke … övergår mitt förstånd.

  Men nu är det sluttjatat om det här för min del … tror jag.

  Hoppas jag …

  Nu vet ni vad jag tycker i alla fall.

  Kramar!

 7. Det är svårt att tänka om. Vi som vuxit upp på 60- och 70- talet i Sverige och blivit matade med allas lika värde känner att vi utnyttjar någon om de kommer och städar hos oss, skottar snö, klipper vår gräsmatta för det kan vi ju göra själva.

  Min kusin var i Zimbabwe och arbetade i 2 år åt Pro Plan och fick då en hushållerska och trädgårdsmästare. Hon protesterade högljutt. Klart hon kunde ta hand om sitt hushåll själv. De tyckte hon var egoistisk som inte ville ge lokalbefolkningen jobb. Så hade hon aldrig sett det. Hon tyckte bara att det kändes som att hon som kom från rika Sverige utnyttjade sin ställning. Givetvis hade hon både hushållerska och trädgårdsmästare. Man måste ju se till att så många ur lokalbefolkningen som möjligt får jobb. Men det är svårt att tänka så när man fostrats uppe i Gällivare till allas lika värde.

  • Men ”drängen” då … som kommer och snickrar och bygger hemma hos dig … ?
   Varför är det ”värdigare”?

   Nej, det är en gammal kvarleva som slår mot kvinnornas arbete … inte männens, en gammal kvarleva när pigorna och drängarna verkligen var underordnade. Nu är både städerskor och snickare värderade tjänsteyrkesgrupper som du och jag … kan anlita … betala för … och att de en period är skattesubventionerade för att ”komma in” och etablera sig på den VITA marknaden tycker jag är helt OK. De riktigt rika kan anlita dem ändå. Men för unga dubbelarbetande barnfamiljer, äldre o s v, s k vanligt folk är det bra. Och det kan naturligtvis göras på olika sätt. RUT och ROT är bra tycker jag. Tycker man annorlunda att ”vanligt” folk inte skall kunna anlita tjänsterna p g a priserna och förkasta den här ”starthjälpen” för de här branscherna för att inte de inte skall förbli i den SVARTA arbetsmarknaden skall man åtminstone vara konsekvent och ta bort både ROT och RUT.

   Det är alltid kvinnojobben som ”åker dit” …

   Dubbelmoral, tycker jag.

   Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.