Tusen år av historia

Nu blev Skatan upprörd …

Så upprörd att hon knappt läste hela artikeln i SN innan hon slängde sig över datorn.

Det här får bara inte hända …

Protesterna växer mot förslaget som ännu inte finns, men som just nu bereds i finansdepartementet. Mer än en halv ­miljon släkt- och hembygdsforskare protesterar mot planer på att rasera en stor del av det svenska kulturarvet genom att införa förändringar i folkbokföringen. Detta är ­kanske den viktigaste kulturarvsfrågan som Sverige någonsin har stått inför!

År 1991 förlorade Svenska ­kyrkan ansvaret för folkbokföringen, en uppgift den haft sedan 1686. Förändringen var oundviklig, det var på sikt orimligt att låta ett av många religiösa samfund ha ansvar för denna viktiga funktion

Man valde fel företräd­are, Skatte­verket. Det hade varit mera rimligt att sjösätta en egen folkbokföringsmyndighet. Men ansvaret hamnade hos en ­myndighet som inte förstår socknens betydelse i ­nationens, hembygdens, släktens och inte minst individens historia. Skatteverket ser folkbok­föringen enbart som ett arbetsredskap.

—-

Från Kulturdepartementet hörs ingenting! Att Skatteverket inte tar hänsyn till vår historia och våra traditioner, tycks tyvärr inte vara skäl nog för kulturministern att yttra sig i frågan. Inte ­heller landsbygdsministern har något att säga.

Om riksdagen i höst tar beslut om att försämra folkbokföringen enligt Skatteverkets förslag, gör man det således i strid mot en världsomfattande konvention som man förbundit sig att följa. Då är det adjöss med tusenåriga traditioner, gamla medeltida ortsnamn och kulturell hemkänsla.

Tusen år av historia ställs mot ett ­kortsiktigt obestämt besparingsmål hos Skatteverket. Våra folkvalda politiker har nu ett stort ansvar, att värna kulturarvet är ­viktigt oavsett partifärg. Annars är det farväl till Stigtomta, Tunaberg och Bergshammar!

Barbro Stålheim

Stigtomta, förbundsordförande, Sveriges Släktforskarförbund

När Skatan på 80-talet sökte sina biologiska rötter var det till Folkbokföringen som då sköttes av kyrkan som hon vände sig för att på en snirklig väg genom många flyttar hittade sin biologiska mamma. Ska det nästan bli omöjligt i fortsättningen att söka sig fram på det här sättet …

Både min farfar (inte biologiska) och pappa (100-åringen) har ägnat många dagar av sitt liv till släktforskning, sin egen och andras släkt, ett idogt arbete där en släkts bakgrund och människor trätt fram genom århundraden. Och en tids, en individs, en släkts historia … har framträtt så levande som om man stått inför hen idag

Vad ska man göööra … för att stoppa politikerna att ändra i folkbokföringen för ett ”obestämt besparingsmål hos Skatteverket”

5 reaktioner till “Tusen år av historia

 1. Ja vad kan vi göra? Det är ju så att i det här landet får vi säga vad vi vill men vad hjälper det när ingen lyssnar och bryr sig om vad vi vanliga människor tycker. Allting handlar om pengar och inget annat än pengar och ska det sparas så tar man längst ner där det redan är fattigt nog. Samtidigt så blir dom rika ännu mer rika och sjukvård, barnomsorg och arbetslösa blir ännu mer fattiga. Kyrkan som borde vara rik nog har nu gett sig på att avverka ner all skog som dom kan ha och hemomkring är snart bara fula kalhyggen men pengar tjänar dom.
  Känns nog som om det vore ganska meningslöst att protestera för ingen lyssnar minst av allt politikerna som ser till att sko sig så mycket dom kan.

 2. Ja-a du Skogsnuvan, vi kan inte göra ett skit … känns det som. Och jag har för länge se´n slutat att vara partipolitisk för jag känner mig inte hemma någonstans. Och du har alldeles rätt: ALLT handlar om pengar och man undrar vad man tänker på då. Vi har bara ett liv (som vi absolut vet att vi har i alla fall) . Och pengar behövs för att leva det här livet förstås. De underlättar helt klart. Men de viktigaste värdena för en människa kan ju inte vara att bli rikare och rikare … Det allra viktigaste här i livet … kärlek, vänskap, gemenskap … sägs vara gratis men som det kostar på att bevara, hålla levande när man hela tiden måste kämpa för att hålla huvudet över vattenytan för att få tillvaron att gå runt. Läste just ett inlägg hos Znogge (http://znogge.wordpress.com/2012/10/23/varje-samtal-ar-jobbigt/ ) om hur hemtjänsten fungerar hemma hos hennes mamma … man blir djupt bedrövad.

  Fast det finns ljus i mörkret … det FINNS ljus i mörkret och du är ett av dem.

  Kram!

 3. Tyvärr är det nog så. Allt handlar om pengar och pengarna styr. Livskvalitet på äldre dar är något som kommer i andra hand. Sorgligt men sant. Så visst ´kan man protestera men det känns ganska så meningslöst tyvärr…

  Kram

  1. Det känns meningslöst att protestera … mer och mer meningslöst. Men vi får nog inte ge oss ändå för då blir vi totaaalt överkörda. Så att ifrågasätta om det är för mycket begärt att vattna några blommor eller diska en tekopp extra osv … det ska man nog fortsätta med.

   Kram på dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.