Vaja stolt

Svenska flagganmot dunkla skyar …

Idag ska Skatan ta bussen till Stockholm och pappa och fira Nationaldagen hos honom.

Det blir förstås vajande flaggor, tal och ballonger till barnen, glass och kaffe och tårta till alla och så tal, tal, tal … antar Skatan. Hon har inte firat Nationaldagen hos pappa tidigare.

Skatan har inte firat Nationaldagen speciellt någon annanstans heller. Att den blev röd dag 2005 har inte heller spelat roll. Vad hon kommer ihåg. Då bodde hon fortfarande kvar i Stockholm, arbetade på advokatkontor och blev kanske glad att vara ledig men redan 2006 hade Skatan flyttat till Nyköping och blivit   arbetsfri  och ”glad såsom fågeln” som den skata hon är.

Röd dag alla dar.

Skatan har heller aldrig varit speciellt  nationalistisk. Men visst kan hon känna sig glad och tacksam att vara svensk många gånger  … speciellt när hon är utomlands … och det känns lite extra fint när hon hör nationalsången sjungas och ser alla blågula flaggor fladdra i vinden.

Pa med Alice och Cissi

Pa med Alice och Cissi

Foto: Henrik Anderson

Någon som det  idag alldeles säkert känns lite extra för är Pa som … (äntligen )… hälsas välkommen som svensk medborgare med tal och pompa i Liljeqvistska parken i Borlänge. Hon har redan varit gift med Sonen i fem år och fått två barn, Alice och Cissi och lärt sig svenska och … men … kommer säkert inte ”räknas” som svenska av många för det.

Det är baksidan det.  Av nationalismen. Hur den kan utvecklas och bli till något uteslutande. Att de flesta ”riktiga” svenskar från början är invandrare på ett eller annat sätt påminns vi inte så ofta om.

Svearna omnämns redan i Tacitus verk Germania som skrevs omkring år 98. Namnet åsyftade under vikingatiden och större delen av medeltiden endast invånarna bosatta i Mälarlandskapen. Andra invånare i dåtidens Sverige, såsom götar och gutar omfattades inte i begreppet svensk. I avsnittet om mansböter i den äldre västgötalagen från cirka 1220 görs det således skillnad mellan svenskar, västgötar och smålänningar: ”Dræpær maþær svænskan man…”. (Wikipedia)

Skatan själv har sitt ursprung på fädernet från Tyskland på 1700-talet … inte mer sagt om det … men så är det för många många av oss.

Sist men inte minst måste  Skatan förstås spelan något  av vår Nationalskald Ulf Lundell …  hmm … inte Öppna landskap som vore det naturligaste och mest förväntade   … utan

GÅ UT OCH VAR GLAD

10 reaktioner till “Vaja stolt

 1. Nä inte ska vi gå omkring och tro att vi är så svenska. Dom flesta har arv från något annat land, jag från spanien en gång i tiden för länge sedan och det är valloner och alla möjliga grejor om man börjar att titta efter men storsvensken har alltid varit en kaxig jäkel som tror att han är värst och bäst och världens medelpunkt. Inte har jag någon flagga längre heller men har funderat på att köpa jämtlandsflaggan och sätta upp. Vi är ju en egen republik med egen flagga och egen president om du inte visste det. Jag ska fira dagen med att plantera ut mina pelargoner och ett uppstammat vinbärsträd (jo du hörde rätt) som jag fick igår av stadshelen

 2. Hoppas du får en fin Nationaldag med din pappa i Stockholm. Själv befinner jag mig på torpet, känner inget större behov av att hissa flagga för mig själv. Många invandrade känner ju hela livet ett utanförskap. Tråkigt nog. Och ännu tråkigare är att det tycks bli värre med den saken igen. Ett medborgarskap är dock verkligen värt att fira! Stor kram!

  1. Det är det bästa stället att ”fira” Nationaldagen … ute i Guss gröna natur 🙂 och jag hoppas att du får en härlig dag i ditt torp.

   Det är för bedrövligt hur det har utvecklats med främlingsfientlighet, djupare klyftor mellan människor, och ett ännu värre … för att tala nuspråk … ”utanförskap”. Våldet har blivit grövre …man sparkar på den som ligger … och det sexuella våldet inte minst.

   Det kan ju inte bara vara att man blivit ”gammal” och förfasar sig över ungdomens framfart. Det har verkligen blivit för dj-ligt på många sätt.

   Men det är en utveckling som inte bara sker i Sverige och idag får vi vara stolta över att vi ändå … de flesta … är medvetna över det här och försöker ”mota Olle i grind” (SD) så gott vi kan. I andra EU-länder har det ju verkligen gått överstyr (Ungern t ex)

   Oj då … nu blev det politik med ens … men man kommer inte undan den även om man försöker.

   Ha nu en fin dag, Loll och jag är sååå glad att jag fått ”lära känna” dig.

   Kram!

 3. Klart att vi är svenskar! Vi har vårt land, vårt språk och vår flagga. Men självklart så finns det många sätt att se på saken. Min del av Sverige har ju varit danskt längre tid än svenskt och i dag är vi ett mångkulturellt land på många vis. Fast jag tycker ändå att det är så viktigt att vi behåller våra svenska traditioner och vågar fira dem. Det står inte i motsättning till ett öppet förhållningssätt till andra kulturer.

  Grattis till Pa i dag. Ett medborgarskap kan betyda mycket men man kan ändå ha sitt hjärta och sin själ i två länder… Jag tänker på sonen som om tre veckor flyttar till Brasilien.

  Kram och ha en fin nationaldag!

  1. Va??? Flyttar sonen till Brasilien? Det har gått mig helt förbi. Nu märks det att jag inte varit så aktiv hos mina bloggvänner. Vad spännande. Så nu blir nästa resmål för Znogge Brasilien då? Du brukar j ta dig till dina ungar var än de håller hus.

   Kram!

   1. Jo då, när han pluggade i England träffade han en kvinna från Brasilien så på den vägen är det. Sex månader ska nu tillbringas i Brasilien så får vi se vart det leder.

    Kram

    1. Fantastiskt … Jag tror att Brasilien är ett fantastiskt land. Visserligen med en hel del baksidor men folket verkar vara ett glatt, sorglöst släkte som dansar sig fram genom livet … (jag tar i som du ser) Jag önskar din son allt gott och ett spännande halvår ”over there”. Kram!

 4. Det verkar som om att du kommer ha en trevlig dag, även om den startade tidigt? 😀
  Glad Nationaldag, eller vad man nu säger.
  Kram

  1. Hoppas din dag också har varit fin. Varm och solig har den åtminstone varit. Nu ska jag genast gå in och hälsa på dig och ser hur du har det.

   Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.