Övervakning

Storebror ser dig

Skatan skrev ett inlägg på FaceBook om att vi svenskar inte tycks förstå att vara rädda för den övervakning av oss alla som avslöjats och framförallt belysts på senaste tiden.

Det är skrämmande att svenskarna (75 % i en enkät på 1000 pers tror jag det var) inte är rädda att bli övervakade. De bryr sig alltså inte om att deras banktransaktioner kanske inte är säkra, att deras journaler kan läsas, att deras mailtrafik samlas in och KAN misstolkas etc etc … En av anledningarma att de inte är rädda är: jag gör ju inget olagligt så mig kan vem som helst få övervaka.

Jösses!

En del politiker har fattat galoppen … Vänsterpartiets politiker (inte så konstigt … de har ju råkat illa ut i historien ) och en del miljöpartister.

ballong

Några politiker har fattat galoppen för länge sedan … Piratpartiet.

Polisen ska ha rätt att avlyssna enstaka personer när det finns en konkret misstanke om grov brottslighet, precis som det alltid har varit. Men vi starka motståndare till att alla övervakas slentrianmässigt, eller att massövervakningen blir ett sätt att tråla efter bagatellbrott. (Christian Engström, Piratpartiet)

Och Nina Ekman, en FB- och bloggvän som har en vilande blogg (sista inlägget är från 2009) där hon  skrev om det här och Piratpartiets värderingar  ”i förra vändan” …Nina  skrev en alldeles utmärkt kommentar till Skatans FB-inlägg  …Skatan önskar hon kunde formulera sig så konsist och träffande och bra som Nina i frågan.

Visst är det skrämmande och ibland undrar jag vad som ska till för att folk ska vakna?!
Det handlar ju inte längre om att någon ska tro att man har något att dölja. 
Det handlar om rätt till integritet, våra journaler eller transaktioner ska inte lagras eller vara åtkomliga för obehöriga. Rätt till privatliv, vad vi skriver här eller på någon annan site, mailar eller skickar som sms, ska varken läsas eller lagras/sparas av någon annan än de vi skickar till.
Våra samtal ska inte avlyssnas eller lagras lika lite som våra mobiler, utan att vi själva har valt det, ska användas för att spåra oss.
Våra rörelser ska inte ”kartläggas”, för någon myndighet att misstolka.
Men framförallt, så långt jag vet, vill vi allihop fortsätta leva i en demokrati! 
Inte i ett land där varje steg, samtal och mail övervakas och lagras på direktiv av vår egen regering och där en instans inte bara samlar in all denna information och delar med sig till andra instanser utan även till Usa! 
Ibland känns det som om vi spottar i motvind, Eva, som kämpar för att skrota denna övervakningsmani, men det går ju inte att ge upp heller…Kram!

– Det här är gammal skåpmat, Skatan … du tillför inget nytt med det här inlägget.

Må så vara.  Men Skatan vill ha Ninas kommentar och argument ”sparade” på sin blogg … lite mer lättåtkomliga än i en kommentar i FaceBook.

Och så kanske hon kan få fler eller annorlunda/andra kommentarer än på FB.

Ge aldrig upp

5 reaktioner till “Övervakning

 1. Så underbart att din pappa är så pigg trots åldern. Jag läser ju 101 åriga kvinnans blogg och hon är helt underbar och klar i knoppen. Förstår att det är en massa oväsen i stan. Här är det tyst nu. Det är en motorsåg som hörs på andra sidan sjön och då och då åker det förbi en helikopter men fåglarna har slutat sjunga och det är så tyst så tyst. Tur att Stinafina har slutat skälla på rullatorn. Här har jag Bob som skäller på var enda hemtjänstbil som kommer in på gården men stundtals är han borta hos brorsan som han gillar mer än mig. Bob är så tjurig och envis och gör inte som man säger så vi är ovänner lite då och då.

  1. Och jag längtar till tystnaden hos dig … som du förstår. Men men … det ser mörkt ut. Jag ringer.

   Kram!

 2. Nu hamnade jag på fel ställe. Inlägget skulle vara på förra grejen du skrivit och inte här men det fattade du väl förstår jag. Angående övervakning kan man väl undra varför man ska titta på en massa grejor om vanligt folk. Det är väl bättre polisen ger sig ut på gatorna och visar av att dom finns än att sitta och titta på en massa onödigt. Bortkastade pengar kan jag tycka.

  1. Ja nu har jag ”grottat” ner mig i det här med övervakning. Jag kommer ihåg hur arg jag var när någon öppnat ett
   brev som var ställt till mig på den gamla goda tiden när brev var på papper.

   Man snackade om brevhemligheter som var ”heliga”.

   Och du har alldeles rätt. Ut på gatan med poliserna … många fler poliser så att de kan ”titta till” folk där.

   Kram!

 3. Jag håller med! Skicka ut poliserna på gatan så de kan hålla ordning på bössen som vi säger i Skåne. Fast så enkelt är det så klart inte. Integritet är otroligt viktig!

  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.