Skatan läser

begrundar, citerar och … länkar.

Ja … Skatan länkar ofta och gärna till artiklar och uttalanden som hon läst i tidningar, hos andra på nätet etc etc …

För hon vill ju dela med sig till sina vänner varifrån hon fått sina idéer eller vad hon reagerat på …

http://dagarkommerdagargr.blogspot.se/

Skatan är också ganska så noga med att berätta varifrån hon citerat eller länkat …

Nu vill man ha betalt … pressen, Gammalmedia.

Fast kanske inte av dig och mig men …

” Länkandet är ett ofog” , menar Utgivarnas vd, Jeanette Gustafsdotter i Sam Sundbergs Krönika i SvD den 16 januari.

Det  är alltså  inte uppskattat  att länka fick Skatan veta där hon satt med tidningen i handen … och höll på att sätta i halsen.

Skatan som trott hon gjort Gammelmedia en tjänst 🙂

Uttalandet skakade internet. Bloggbävning skälvde. Facebookgrupper mullrade. Twitter riste av skrattparoxysmer. Webben är nämligen byggd på idén att länken är åtråvärd. Länkar betyder uppmärksamhet och borde enligt webblogiken även betyda intäkter. Att ta betalt för länkar verkar med andra ord feltänkt, och vid en hastig anblick ser länkkriget ut som den vanliga visan: frustrerade gammalmedier mot en välformulerat hånleende nätintelligentia. Men den här gången är saker och ting något mer komplicerade.

Det är jätten Glufs-Glufs Google (” ett företag fyllt av snillen som byggt en vinstmaskin av länkar till andras upphovsrättsskyddade material”) som är boven …

John Bauer_Jätte

Då förstår  Skatan dilemmat lite bättre …

Money, money, money  … (citerade Skatan nu ?  🙂  Det är bäst att ta det säkra före det osäkra och länka till källan som fick henne att just skriva money, money, money )

Det handla om pengar … förstås …

…det har blivit plågsamt uppenbart att samtidigt som Google slussar folk till tidningssajterna så glufsar de i sig oproportionerliga delar av annonskakan, en livsviktig intäktskälla för tidningarna

Men så är det det här med u p p h o v s r ä t t s l a g e n och hur man citerar etc

Att avgiftsbelägga länkar i allmänhet vore precis så dumt och destruktivt som det låter. Däremot finns det goda skäl att ifrågasätta hur sökmotorers och sociala mediers presentation av länkar rimmar med upphovsrättslagen. Hur får utdrag se ut? Är tumnagelbilder okej? Borde företag som Google och Facebook betala för rätten att återge 30 ord och en bild från en artikel?

Där sitter onekligen Skatan också i kläm … 😦

… när vi slutat fnittra är det hög tid att ta en diskussion om citaträtt, “fair use” och rimligheten i affärsimperium byggda på idén att någon annan alltid pyntar för innehållet. (Skatans rödmarkering)

Skatan ”pyntar” bara lite … med andras ord …  för att hon  inspireras av dem  och tycker att ”pyntet” ger …just det … ytterligare glans åt innehållet i hennes egen tankevärld.

Men …  Skatan får allt  hålla korpgluggarna … hm .. nej skatgluggarna förstås … öppna i fortsättningen på vad som är ”fair use” att återge och citera.

Summan av kardemumman är  … vid närmare eftertanke … att det inte  är lilla Skatan som Gammelmedia är ute efter utan sökmotorer som jätten Google, som slår mynt av andras tankar och idéer och alltså  ”snyltar” för vinnings skull.

10 reaktioner till “Skatan läser

 1. Hur det nu än är med länkandet, så är jag glad för de som länkar till min blogg, bl a Skatan och jag tänker absolut inte skicka någon faktura. 😉

  Ha en riktigt skön helg!
  Kram, Ingrid

 2. Det känns så tydligt att det liksom inte har hängt med med upphovsrätten och slantarna i det att vi liksom bytt medier.

 3. Hm, ja jag trodde ju också att det var bra att länka och bli länkad till och det kanske det trots allt är, om jag förstår dig rätt. Att man inte ska kopiera och dela filmer och musik tycker jag är en annan sak och det fattar jag att man inte gillar som filmmakare och musiker.

 4. God kväll, Eva!

  Åh lilla jag som trodde papperstidningar som bara finns på svenska i Sverige skulle bli glada över att man länkar till dom…eller?? Att Google har med våra förhållandevis små upplagor att göra är ju absurt.

  Nåja, i dag har jag länkat, p.g.a. att det är Internationella dagen för Förintelsen…. den 27 jan 1945 öppnades portarna till koncentrationslägren och jag la ut en länk till SVT2 som visade ett jättebra program om Romernas situation som ”glömts bort” i hanteringen.

  Har väl inte Google med att göra hoppas jag! SVT får dom allt hålla tassarna borta ifrån för se den kakan betalas av OSS alla i vårt land.

  Dessa pengar….mer ska mer ha och det börjar bli jobbigt nu med allt detta så vi länkar till varandra i stället och helt gratis 🙂

  Nattiskkramen,. Agneta

 5. Skit i det. Den utveckling som sker är ostoppbar och det är bara losers som inte har vett att hänga på…;-) fortsätt länka, inspireras och nätverks på alla sätt. Det är framtiden!

 6. Vänner! !ack för era synpunkter. Jag fortsätter länka så gott jag kan med att uppge vem jag har länkat från ända tills jag stöter på patrull. Då får man väl krypa till korset antar jag. Om jag inte ägnat mig åt ”fair use”.

  Kram på er!

  1. Tack! Nu har jag skaffat mig möjlighet att ”interneta” på rummet. Kan kanske komma igång. Första inlägget blev emellertid tålamodsprövande … men det kommer mera. Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.