Klas Östergren

ES_klasostergren_7860

Foto: Elin Strömberg

Klas Östergren har blivit invald i Svenska Akademin på stol nr 11 efter Ulf Linde som avled i höstas. Skatan fick veta nyheten genom FB förstås … och genom att läsa Peter Englunds Akademiblogg (Peter Englund är ständig sekreterare i Svenska Akademin) och citerar härmed Peter Englund själv:

När jag ringde honom vid pass halv sju igår kväll stod han i köket och gjorde hovmästarsås. Klas Östergrens reaktion på mitt besked att han blivit invald i Akademien var enligt mitt förmenande det bästa: 1.) Han blev glad men fullkomligt överrumplad, 2.) Han ställde ett antal prövande frågor om vad det skulle innebära etc 3.) Han bad om lite tid för att få konferera med sin hustru. Det sistnämnda fick han givetvis. Därefter ringde han upp och sade att han gärna ställer upp. Under vårt samtal skar sig hovmästarsåsen.

Klas Östergren kommer att ta sitt inträde vid Akademiens traditionella högtidssammankomst i Börshuset den 20 december i år.

Skam till sägandes har Skatan läst mycket lite … om något … hm … av Klas Östergren … mest om 🙂 men nu ska det bli andra bullar: trilogin ”Gentlemen”, ”Gangsters” och ”Den sista cigaretten” står först på tur.

Unknown

skrivmaskin_620

Däremot har Skatan ”mött” Östergren i ett annat sammanhang. När hon och Mannen köpte en skrivmaskin ( en mekanisk från 60-talet) till ett av barnbarnen ( hennes hetaste önskan) hamnade vi hos Jan Dahlbom (Dahlboms kontorsmaskiner)  som var en mycket trevlig och pratsam herre. Dels letade han fram den absolut rätta skrivmaskinen åt Johanna, dels  berättade han skrönor om sina stamkunder Östergren, Lundell och Guillou som alla fortfarande skriver på gammalt sätt.

För den som skriver fel på maskin finns Tipp-ex. Klas Östergren säger med stolthet att han fortfarande är en Tipp-ex-man. Själv minns jag konsten att x:a. Råkade man skriva

xxx fel

på sin gamla Halda kunde man alltid x:a över felen. Förutom när det var prov på maskinskrivningskursen och man satt där med fingrarna under den gröna skärmen …

(Karin Thunberg, Dan Hansson, SvD)

SkrivmaskinernaDen här bilden tog Skatan hos Dahlbom i butiken

7 reaktioner till “Klas Östergren

 1. Kul tycker jag! Han o jag är gamla vänner från förr i tiden. Gentlemen är en fantastisk bok liksom tjockskrönan Fattiga riddare och stora svenskar. Du har mycket fin läsning framför dig! Kram

  1. Det har jag vetat hela tiden … att jag har fin läsning att vänta om jag öppnar en bok av Östergren. Jag förstår inte varför jag inte har läst honom ännu. En av hans böcker står ju faktiskt i min bokhylla: Gentlemen.

   Ha det fin uppe bland molnen 🙂

   Kram!

  1. Ja, har du inte läst något av honom är det nog det … Jag kom ihåg att jag började att läsa Gentlemen men blev ”avbruten”. Nu ska jag ta igen det …

   Kram!

 2. Jag har bara läst en bok av Östergren men jag minns inte vad den heter. Det handlade om en alkoholiserad, före detta sjöman, vill jag minnas. Jag gillade inte historien något vidare men jag gillade att man tack vare Östergrens språk kände sig lika berusad som sjömannen.

  1. Ha ha … det var kanske därför jag la ifrån mig Gentlemen efter några sidor …
   Men jag har för mig att jag har läst något kortare av honom och gillat det. Så jag ska inte komma undan utan att läsa ”ordentligt”.

   Kram1

  2. I’m glad you linked back to this post today because I’m going through my finding the right food phase now. Gus and gels all make me feel so sick it&27#18;s hard to keep running. My coach suggested PB crackers but they sounded SO dry. I think this might be it!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.