Böcker och Fans

Skrattar bäst som skrattar sist …

Skatan ska kanske inte skratta åt det minimalistiskt trendigt vitsvarta  när hon själv bjöd in sina bloggvänner  till sin blogg … inte till  vitt/svart utan till grått-i-gråvitt …

Så nu växlar hon sidhuvud igen och bjuder  på lite färg 🙂 genom att visa ett snitt på  bokryggar   …

De här står fortfarande olästa i Skatans bokhylla …

Bland en hel del  andra …

Och tjocka är de dessutom … och lockande …

De står där … på lut.

Tänk ändå vad mycket olästa böcker det finns. De tar då aldrig slut och man hinner inte med hälften av de man vill läsa. Så det gäller  att hårdprioritera.

Och idag när Skatan passerade bibblan fick hon tag på Boken hon har beställt på nätet men som hon ännu inte fått tag på …

Fans av Fredrik Strage

…som rekommenderats Skatan när hon suckade över sin beundran av Bodil Malmsten 🙂

Den boken måste nu komma emellan den hon håller på med just nu: Vår egen förrädare av John Le Carré.

Fredrik Strage behandlar i sin bok i första hand ” fans till popartister, beundrare som ibland utvecklar en lika stark relation till sina favoritstjärnor som till människorna i sin omedelbara närhet”.

Nu får Skatan skjuta in att sååå fanatisk är inte hennes beundran av Bodil Malmsten … det finns proportioner i hennes beundran … faktiskt.

Trots allt …

Men hon gillar hennes böcker och TYCKER sig därför KÄNNA även personen bakom dem … och är alltså per definition en aning besatt … mer inspirerad än besatt … men ändå … besatt.

Ordet ”fan” kommer av latinets ”fanaticus” som enligt Norstedts latinsk-svenska ordbok betyder ”hän/förd, -ryckt, inspirerad, svärmisk, förryckt, besatt”. Det ordet kan i sin tur härledas till substantivet ”fanum” som betyder ”helig, åt gudarna vigd ort, helgedom, tempel”. Man kan tycka att ”fan” är ett nedsättande ord, något som sjukförklarar anhängare av olika sorters populärkultur. Men att vara inspirerad eller besatt av något betyder inte att man är förvirrad. (Fredrik Strage, Fans)

Nåväl … Skatan tycker det ska bli spännande att läsa boken som Tommy rekommenderade i en kommentar till Skatans inlägg Beundran förblindar 🙂

Läs ”Mina priser” lätt och rolig bok att börja med av Bernhard. Be bibblan köpa in den. F.ö, gillar du inte Bernhard så gör du inte… oavsett vem som rekommenderat… varför läsa något som är jobbigt? OM du vill läsa om när ”beundrans gränser, och när den övergår till något osunt” så läs Fredrik Strages bok ”Fans”. Där får du läsa om osund beundran…

Tommy.

Trots att det finns många olästa böcker har Skatan faktiskt läst en hel del på sistone. Förutom de hon lyssnat på … mest spänningsromaner, deckare, thrillers : Anna Jansson, Jo Nessbø, Michael Connelly, Lee Child m fl … spännande och bra.

Tänk, det var inte längesen som Skatan ALDRIG läste deckare …  I sin gröna ungdom lite Maria Lang, Stieg Trenter, Simenon, Agatha Christie  men … nej … så gott som aldrig.

Nu har de också sin plats i Skatans bokhylla …

Har de förresten inte blivit bra mycket bättre på sistone?

Bland de böcker hon läst finns de här: Chris Cleave: Little Bee, Suzanna Dilber: Dubbelexponering, John Grisham: Den oskyldige mannen, Bodil Malmsten: Och en månad går fortare nu än ett hjärtslag och så Stefan Einhorn: Änglarnas svar.

Den sistnämnda boken, Änglarnas svar,  läste Skatan inte färdigt … den var så så så … himla dåligt skriven så hon fixade det helt enkelt inte. Noll (0) skator av fem (5) möjliga.

Och en månad går fortare nu än ett hjärtslag har Skatan redan skrivit lite om … Fem (5) skator av fem (5) möjliga.

Den oskyldige mannen, en ruggig dramadokumentär … man får en inblick i USAs och Oklahomas rättssystem och rättssäkerhet fungerar. ”John Grisham gör det obehagligt bra och spännande” (Dagens Industri) …men lite för mycket detaljer … lite för långdraget även om det är en dokumentär som är dramatiserad behöver man ju inte ta med alla detaljer. … Tre (3) skator av fem (5) möjliga

Och så Suzanna Dilbers Dubbelexponeringen helt underbar kärleksroman … ja, ”en drabbande roman om vad kärlek är, eller inte är” som det står på baksidan.

Skatan älskade den … De två kvinnorna, en bedragen hustru,  Josefin, och en ”den andra kvinnan”, älskarinnan, Ella, (men inte älskarinna till den bedragna hustruns man … äsch … ) får vi möta omväxlande i vartannat kapitel. Den fick en väldigt egendomlig kritik av Nina Björk i DN och då gav Skatan Suziluz (bloggaren Suzanna Dilber) en kommentar som hon citerar här som sitt omdöme:

Jag älskade den … av just de anledningarna till kritik som hon framförde. För att den är samtid … NU … för att de två kvinnorna med sina fel och brister berättar om kärleken som den kan vara så att man känner det ända in i hjärteroten, lever med … båda två … bägge sidorna av samma mynt … den ena sidan som ju skildrar en mogen, lite ”vardagstrött” kärlek (som jag uppfattar den) som ställs på prov genom otroheten och den andra, hopplösa, ständigt hoppfulla känslan hos ”den andra” kvinnan. Jag är ingen litteraturkritiker och tänker inte gå djupare in på alla tankar och känslor som Dubbelexponering väckte hos mig men … som sagt … jag älskade boken och jag läser mycket så … det är ju inte den första roman om kärlek som jag läser … om jag säger så.

Slutligen ger jag dig ett gott råd: Gör som Bodil Malmsten … läs inga recensioner …

Lyssna på vinden … och hör vad den har att säga :-)

Kram!

Dubbelexponering får fyra (4) skator av fem (5) möjliga av Skatan.

Och så till sist … men inte minst: Little Bee av Chris Cleave, ” en varm och berörande bok om medmänsklighet, kärlek och civilkurage”. … som det står på baksidan.

Det är precis vad den är … ”en gripande historia om en afrikansk flyktingflickas krock med vår västerländska kultur och vårt sätt att leva”, om flyktingmottagningen i England, om den vita västerländska medelklassens aningslöshet och naivitet och … ja en ”berörande” bok som Skatan varmt kan rekommendera …

Trots att Magnus Eriksson på SvD ger sämre kritik i sin recension …

Författare som Helen Oyeyemi, Diran Adebayo, Jackie Kay, Biyi Bandele och Chimamanda Ngozi Adichie har överlägset gestaltat Chris Cleaves teman.

ger Skatan Little Bee får fyra (4) skator av fem (5) möjliga.

Den är inte en bestseller för inte …

Det var det det …

Orkade ni med ända till slutet ???  🙂

9 reaktioner till “Böcker och Fans

 1. Stieg Trenter gillar jag. Jag brukar läsa om dem ibland, Dorothy Sayers, många gamla deckar blev det och en himla massa annat. Numera somnar jag så lätt när jag läser …

  1. Ja … nuförtiden är det ett bra knep att lägga sig när man läser. Då somnar man ofelbart även om boken är spännande 🙂

   Kram!

 2. Det var på håret men när det gäller litteratur skärper jag till mig 😉 Själv läser jag gärna deckare men däremot inte fantasy. En dålig bok lägger jag inte ner någon tid på. Finns så många andra som väntat på att bli lästa!

  Kram

  1. Deckare läser jag som sagt gärna nuförtiden men … som du … aldrig fantasy eller science fiction. Har aldrig förstått mig på de genrerna. Jag har inte ens läst Harry Potter. Bara något kapitel tillsammans med flickorna någon gång.

   Kram!

    1. Det är helt OK, tycker i alla fall jag … Man kan ju inte tycka lika om allt … och även om genren och böckerna är populära så förstår väl alla att inte ens en lärare hinner läsa allt.

     Kram!

 3. Hej, Eva!
  Så fint du har gjort här med vackra gröna färger och böcker som heade :-).
  Nu blev jag glad, för inte heller jag har varken läst eller sett Harry Potter på TV där den visas ibland. Trodde jag var ensam om det!
  Nåja, såg en förhandstitt på TV och det räckte för min del så jag har alltså ingen aning om innehållet i dessa så otroligt populära filmer/böcker. Bra marknadsföring kanske har hjälpt till? Kruxet är att det ofta dyker upp frågor om Potter i tävlingar på Tv t.ex.

  Nåja, nu har jag lästa alla dina recensioner men som du och Bodil Malmsten skriver….läs inga 😉 Håller med! Smaken är ju delad och för min del beror också mycket på vilket humör jag är på när jag vill läsa en bok….tittar i bokhyllorna…tittar på nätet…och så blir det något jag känner för i det ögonblicket.
  Deckare har jag alltid gillat men då det begav sig var det snälla sådana och läste dom efter min äldre bror och då var jag ju tonåring. Men nu finns det tid igen och tycker om deckare med lite historia och humor.
  Vinkelivink fr. ett nattkallt Göteborg…Brrrr. /Agneta

  1. Vinkelivink … och godmorgon … från ett som jag tror soligt Nyköping vad det lider. Klockan är bara sex och än så länge ser det ”lovande” ut.

   Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.